Cele patru abilități ale copiilor cu inteligență emoțională, potrivit psihologilor de la Harvard: „Este chiar mai importantă decât IQ-ul!”

Data publicării:
Cele patru abilități ale copiilor cu inteligență emoțională, potrivit psihologilor de la Harvard: „Este chiar mai importantă decât IQ-ul!” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cele patru abilități ale copiilor cu inteligență emoțională, potrivit psihologilor de la Harvard: „Este chiar mai importantă decât IQ-ul!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Potrivit lui Daniel Goleman, tatăl inteligenței emoționale, capacitatea de a se concentra este mai importantă pentru dezvoltarea unui copil decât coeficientul de inteligență (IQ). Într-un interviu difuzat pe canalul online BBVA We Learn Together, Goleman explică că atunci când un părinte își consolează copilul plângăcios, îl învață de fapt inteligența emoțională.

Goleman, psihologul de la Universitatea Harvard care a introdus acest concept acum 30 de ani odată cu publicarea cărții sale "Inteligența emoțională", afirmă că părinții își învață inconștient copiii această abilitate vitală, care este chiar mai importantă decât IQ-ul. Gesturile de îngrijire și de consolare ale părinților îi învață pe cei mici să-și regleze emoțiile și să gestioneze furia.

Potrivit lui Goleman, tot ceea ce fac părinții în relația cu copiii lor reprezintă o formă de învățare emoțională pentru aceștia. Deoarece creierul copiilor este programat să observe și să învețe de la cei din jur, părinții sunt primii lor profesori în ceea ce privește inteligența emoțională.

Competențele cheie ale inteligenței emoționale, conform lui Goleman, includ conștiința de sine, autocontrolul, conștientizarea socială, managementul relațiilor și abilitățile interpersonale. Acestea nu sunt abilități academice, ci mai degrabă sociale și interpersonale.

A fi inteligent în ceea ce privește emoțiile înseamnă a recunoaște importanța și semnificația lor și a înțelege mesajele pe care le transmit. Cu toate acestea, problema apare atunci când emoțiile devin copleșitoare, inadecvate sau persistente în exces.

Sfaturi practice

În acest context, îndrumări practice ar putea suna astfel: „dacă ai o fiică în vârstă de 8 ani care se simte supărată pentru că nu a fost invitată la o petrecere de ziua de naștere, este normal să experimenteze această emoție de furie. Însă, este important să te întrebi: cât timp persistă această furie? Se prelungește timp de câteva zile sau chiar o săptămână? Ca mamă, te îngrijorezi prea mult? Te întrebi dacă supărarea ei este doar legată de acest eveniment? Are probleme în a dormi din cauza asta? Aceste preocupări ar putea să fie nejustificate... A avea inteligență emoțională implică capacitatea de a interpreta mesajul transmis de propriile emoții, de a le înțelege scopul și apoi de a merge mai departe”.

Goleman subliniază că comunicarea este esențială pentru ca părinții să își învețe copiii tehnici de autocontrol și gestionare a emoțiilor. El sugerează: „Dacă fiica ta se simte supărată, poți să o ajuți să-și regleze emoțiile vorbind cu ea: De ce te simți atât de furioasă? De ce nu încerci să faci ceva ce îți place în schimb? La anumite vârste, aceste întrebări o pot ajuta să se calmeze. Întreab-o de ce se simte geloasă față de prietenii ei sau dacă se simte rănită pentru că nu a fost invitată... Astfel, o poți ajuta să învețe din această experiență”.

Tehnica luminii roșii

Goleman menționează că există și tehnici excelente care pot ajuta la menținerea calmului, pe care părinții le pot împărtăși copiilor, precum tehnici de respirație sau metoda luminii roșii.

Această metodă este folosită în multe școli și poate fi aplicată și acasă, explică expertul astfel: „Constă în a te gândi la un semafor atunci când simți o furie intensă. Dacă te simți extrem de supărat, semaforul este în roșu: trebuie să oprești și să încerci să te calmezi, să analizezi opțiunile disponibile și consecințele fiecăreia (de exemplu, dacă copilul se enervează pentru că cineva i-a luat creionul, ar trebui să se oprească și să se întrebe: este mai bine să reacționeze violent sau să încerce să discute cu persoana respectivă pentru a rezolva situația sau să solicite ajutorul profesorului?). Când semaforul este în portocaliu, trebuie să analizezi ce acțiuni ar putea fi utile și care nu ar fi. De exemplu, înțelegi că violența nu ar rezolva nimic. În final, când simți că ești calm și limpede în gândire, semaforul devine verde și poți acționa în conformitate cu decizia luată”.

„Prin această metodă, copiii învață să reflecteze asupra consecințelor acțiunilor lor și, astfel, să ia decizii mai bune în viața lor”, explică psihologul.

Copiii cu inteligență emoțională sunt mai fericiți

SURSA FOTO: freepik.com @milanmarkovic

Studiile arată că copiii cu o inteligență emoțională dezvoltată obțin rezultate școlare mai bune, au relații mai sănătoase cu colegii și, în general, sunt mai fericiți.

„Îndrăznesc să afirm că copiii care posedă o mai mare inteligență emoțională sunt mai fericiți și că, în același timp, inteligența emoțională contribuie la starea de fericire a unei persoane”. De ce? Pentru că, conform acestui expert, inteligența emoțională este strâns legată de abilitatea de a gestiona adecvat emoțiile negative, precum frica, furia, invidia.

„A ști să te concentrezi este mai decisiv pentru un copil decât IQ-ul lui”, conform lui Daniel Goleman

Conform lui Daniel Goleman, „abilitatea de a te concentra este mai importantă pentru dezvoltarea unui copil decât coeficientul său de inteligență (IQ)”. În același interviu, Goleman subliniază că „atenția este fundamentul procesului de învățare, motiv pentru care este important ca copiii din era distracțiilor tehnologice să-și dezvolte capacitatea de concentrare. Tehnici precum mindfulness sunt extrem de benefice în acest sens”.

El explică că „abilitatea de a elimina distragerea și de a focaliza atenția asupra obiectivului este antrenată și îmbunătățită prin practica zilnică. Este vorba despre controlul cognitiv, același sistem pe care creierul îl utilizează pentru a gestiona emoțiile negative”.

Psihologul detaliază că atunci când atenția unui copil sau a unui adult este dispersată și aceștia sunt capabili să-și refocuseze atenția asupra sarcinii lor, ei întăresc circuitele neuronale responsabile de concentrare: „Este ca și cum ai face exerciții la sală; prin repetiție, capacitatea de concentrare se îmbunătățește și se consolidează. Atenția este esențială pentru procesul de învățare și poate fi antrenată. De aceea, școlile ar trebui să acorde atenție acestui aspect și să implementeze practici pentru dezvoltarea acestei abilități. Capacitatea de a te concentra este mai importantă pentru un copil decât IQ-ul său”, afirmă cu tărie expertul.

Abilitățile copiilor cu inteligență emoțională ridicată

SURSA FOTO: freepik.com @dekazigzag

Specialistul de la Universitatea Harvard, psihologul Margaret Andrews, a identificat alte trei abilități prezente la copiii și adulții cu inteligență emoțională ridicată, pe lângă capacitatea de concentrare. Ca și Goleman, acest expert subliniază că inteligența emoțională nu este o trăsătură innăscută, ci este construită în funcție de experiențele din mediul social, iar aceste caracteristici pot fi îmbunătățite la copii pentru a spori inteligența emoțională.

Cele trei caracteristici identificate de Andrews sunt:

Capacitatea de a-și identifica emoțiile

Conform specialistului, una dintre principalele trăsături ale persoanelor cu inteligență emoțională ridicată este capacitatea de a identifica și înțelege corect propriile emoții. Acest lucru înseamnă că în situații cu încărcătură emoțională, cum ar fi o ceartă sau o experiență frustrantă, aceștia sunt capabili să recunoască sentimentele pe care le resimt și să reacționeze în mod adecvat.

Identificarea emoțiilor nu este întotdeauna ușoară, deoarece uneori oamenii pot fi supărați când, de fapt, sunt triști sau pot părea triști când, de fapt, sunt supărați. Abilitatea de a identifica emoțiile este esențială pentru a răspunde adecvat la acestea.

Capacitatea de empatie

Empatia este o trăsătură distinctivă a inteligenței emoționale și implică capacitatea de a asculta și înțelege activ ceea ce comunică ceilalți, atât verbal, cât și emoțional. Aceasta presupune alocarea timpului pentru a înțelege cu adevărat cealaltă persoană, dincolo de mesajul său explicit.

Empatia necesită, de asemenea, să ne examinăm și să ne lăsăm deoparte prejudecățile pentru a identifica punctele comune cu ceilalți. Oamenii cu inteligență emoțională ridicată sunt de obicei capabili nu numai să-și recunoască propriile emoții, ci și să înțeleagă și să fie sensibili la emoțiile altora.

Aprecierea literaturii

Unul dintre constatările principale ale lui Andrews este legată de aprecierea literaturii la persoanele cu inteligență emoțională ridicată.

Se pare că cititul contribuie la dezvoltarea empatiei și la recunoașterea emoțiilor pe care nu le-am trăit neapărat personal, dar pe care le putem înțelege prin intermediul personajelor din povești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii
Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel