Cu cât o mamă își încurajează copilul mai mult, cu atât îl face mai inteligent, spune un studiu

Data publicării:
Cu cât o mamă își încurajează copilul, cu atât îl face mai inteligent, spune un studiu / FOTO: freepik.com @EyeEm
Cu cât o mamă își încurajează copilul, cu atât îl face mai inteligent, spune un studiu / FOTO: freepik.com @EyeEm

Conform unui studiu efectuat în Statele Unite, se sugerează că inteligența copiilor mici poate fi influențată de comportamentul matern.



Cercetătorii au evidențiat modul în care sprijinul acordat de mamă poate influența în mod direct dezvoltarea intelectuală a copilului său.

Această cercetare este rezultatul colaborării a trei cercetători: Curtis Dunkel, Dimitri van der Linden și Tetsuya Kawamoto.

Un studiu pe scară largă

Un studiu extensiv, condus pentru revista Intelligence, a examinat datele colectate între 1996 și 2010, concentrându-se asupra comportamentului matern și impactului său asupra dezvoltării psihologice și intelectuale a copilului. Această temă reprezintă un punct focal în psihologia copilăriei timpurii.

Pentru a ajunge la concluzii fiabile, cercetătorii au analizat un eșantion final de 1075 de copii, 529 de fete și 546 de băieți. A fost acordată o atenție specială diversității, eșantionul incluzând 409 copii albi, 347 copii negri, 241 copii hispanici și 54 copii din alte grupuri etnice.

Atât copiii, cât și mamele lor, au participat la diferite evaluări la intervale distincte de timp. Primul test a avut loc la vârsta de 14 luni, urmat de unul la 24 de luni și unul la 36 de luni. Această abordare a permis cercetătorilor să analizeze comportamentul matern în primele luni de viață ale copilului și să compare ulterior aceste date cu nivelul său real de inteligență în curs de dezvoltare.

Prin studierea copiilor cu vârste cuprinse între 14 luni și 10 ani, cercetătorii au reușit să stabilească o legătură cauzală între inteligența copilului și sprijinul matern acordat acestuia.

Ce înseamnă prin „sprijin matern”?

SURSA FOTO: freepik.com @sherry

Pentru a evalua acest aspect, cercetătorii au dezvoltat un exercițiu comportamental numit „sarcina cu 3 saci”, care arată nivelul de sprijin pe care o mamă îl oferă copilului său. Cum se traduce acest sprijin?

Echipa de cercetare, împreună cu studenți absolvenți, a creat acest exercițiu, numit „sarcina cu 3 saci”, pentru a măsura impactul sprijinului matern asupra copiilor. Prin intermediul acestui joc, specialiștii evaluează trei aspecte ale comportamentului matern: sensibilitatea parentală, stimularea cognitivă și considerația pozitivă.

Rezultate echivoce

Astfel, cercetătorii au ajuns la această concluzie: conform lor, o mamă care își încurajează și sprijină copilul îl poate face mai inteligent. Un astfel de comportament matern ar putea stimula în mod specific dezvoltarea copilului.

Totuși, este important de remarcat că studiul s-a concentrat exclusiv asupra inteligenței în copilărie...

Cum se dezvoltă inteligența la vârsta adultă?

Specialiștii subliniază că influența comportamentului matern asupra inteligenței copiilor lor este relevantă doar în timpul copilăriei acestora.

În psihologie, observăm că sursele inteligenței la vârsta adultă și cele în copilărie nu sunt aceleași, notează parents.fr. Dacă una dintre sursele inteligenței în copilărie este sprijinul matern, care este sursa la vârsta adultă?

„Variațiile individuale în inteligența generală la începutul vieții sunt în mare parte atribuite mediului comun în care trăiesc indivizii, în timp ce la vârsta adultă, aceste diferențe sunt în mare măsură determinate de factori genetici. Este rezonabil să presupunem că unul dintre acești factori de mediu timpurii este sprijinul matern”, explică unul dintre autorii studiului.

În concluzie, inteligența pe care un copil o dezvoltă cu ajutorul mamei sale în timpul creșterii sale va fi relevantă doar până la un anumit punct. Odată ajunși la maturitate, alte influențe, cum ar fi genetica, devin predominante în formarea intelectuală a individului.

„Cu toate acestea, cercetările anterioare sugerează că acest efect dispare odată cu vârsta adultă, iar diferențele de inteligență la adulți sunt în mare parte atribuite geneticii. Încă nu este clar de ce aceste efecte timpurii ale mediului par să dispară complet. Astfel, deși sprijinul matern este important pe termen scurt, cercetătorii afirmă că pe termen lung, nu contează cât de susținătoare este mama ta.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel