Cum să-ți ajuți copilul să depășească absența tatălui său

Data publicării:
Fotografie de la Iris Carvalho/ Pexels
Fotografie de la Iris Carvalho/ Pexels

De-a lungul timpului, ideea unei familii formate din mamă, tată și copii ni s-a insuflat în minte. 



Ce se întâmplă când familia nu este completă? Ce se întâmplă când figura tatăl nu există sau dispare? Cum să faci față absenței tatălui? Dacă te afli în această situație este legitim să te întrebi cum să-l ajuți pe cel mic să depășească absența tatălui său. Mai jos oferim câteva recomandări.

Conceptul și componența familiei perfecte sunt înrădăcinate în societatea noastră de mult timp.

De fapt, mulți oameni încă mai cred că într-o familie în care nu există figură paternă, copiii vor crește cu probleme emoționale și de dezvoltare, atunci când nu este nimic mai departe de adevăr.

O familie poate fi unită, fără probleme, chiar și cu o figură paternă absentă. În general însă, cei mici vor fi cei mai influențați de această situație, simțindu-se singuri, judecați, incompleți și diferiți.

A ajuta micuții tăi să depășească durerea și tristețea acestei situații trebuie să fie prioritatea ta.

Există mai multe motive pentru care o figură masculină poate lipsi în familie, toate cu consecințe diferite pentru copil. O despărțire acută sau o moarte tragică poate separa un tată de copiii săi.

În orice caz, este foarte important ca copilul să cunoască adevărul despre absența tatălui său, pentru a o depăși în cel mai bun mod.

Să-i explici copilului tău că tatăl lui nu îl va lua de la școală sau că nu se va mai putea juca cu el și că nu se va întoarce nici a doua zi, nici a treia zi se poate dovedi deosebit de dificil. Mai presus de toate pentru că absența unui tată afectează și figura maternă.

Tot ceea ce afectează un copil ne afectează ca mame, ca femei.

Dacă tatăl lipsește pentru că a murit, principalele sentimente pe care le poate experimenta un copil sunt foarte confuze: ele variază de la furie, la disperare, la frustrare.

Dacă dispariția lui se datorează unui divorț neprietenos, absența lui va fi intermitentă, ceea ce va avea ca rezultat ceva deconcertant pentru copil.

 

Sfaturi pentru a-l ajuta pe micuț să depășească absența tatălui său

- Copilul tău are nevoie de sprijin, de cineva în care să aibă încredere și cu care să vorbească. Fii tu această persoană.

- Nu lăsați circumstanțele în care vă aflați să-l facă să se simtă inadecvat sau jenat în niciun fel.

- Faptul de a nu locui cu tatăl său nu îl transformă într-un fenomen. Explică-i că nu este vina lui, spune-i ce s-a întâmplat. Adesea, mai ales în cazurile de divorț, copiii tind să se simtă vinovați pentru problemele părinților lor. Reiterează că separarea este o consecință a unor probleme între adulți.

2. Fotografie... (pexels-andrea-piacquadio-3890619_83395400.jpg)

Foto: Andrea Piaquadio/ Pexels

- Furia și comportamentul inadecvat pot fi o expresie a sentimentelor confuze cu privire la absența tatălui. Explicați-i că, chiar dacă se simte frustrat, nu este în regulă să se comporte în acest fel.

- Ajută-l să elimine din viața lui toate lucrurile care generează disconfort emoțional. Apelați la ajutorul profesioniștilor dacă considerați că este necesar.

- Iertarea este cuvântul magic dacă copilul tău nu și-a cunoscut niciodată tatăl. Învață-i să nu se fixeze pe acest concept și să-și continue viața.

Iertarea va vindeca rănile

Amintește-i cât de mult îl iubești și îți pasă de el. Spune-i mereu că ești o mamă mândră.

Tatăl este o figură foarte importantă, fără îndoială, dar absența lui nu trebuie neapărat să afecteze negativ viața copilului tău. Bunicii și unchii pot servi drept exemple în timpul creșterii, dar valorile și învățăturile pe care voi, mamele le dați, vor modela caracterul copiilor voștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel