Dificultăți de somn: Copilul adoarme târziu noaptea

Data publicării:
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels

Mersul mereu la culcare la ore diferite crește riscul ca micuțul dumneavoastră să dezvolte o tulburare de comportament. Să vedem ce se întâmplă dacă cel mic se culcă târziu.



Somnul regulat este un obicei foarte important pentru copii, dar este adesea subestimat. Numeroase studii au arătat că un copil care doarme numărul potrivit de ore și se culcă devreme are performanțe școlare mai bune, precum și este mai puțin expus riscului de nervozitate, iritabilitate și hiperactivitate.

Deși nu există un consens în privința orei de culcare ideale la copilul mic, majoritatea specialiștilor în somn recomandă ca aceasta să se încadreze în intervalul orar 19.00 și 20.30, astfel încât micuțul să aibă suficient timp pe parcursul nopții pentru a-și asigura orele de somn necesare vârstei.

Să vedem împreună ce se întâmplă dacă copilul se culcă târziu și care sunt sfaturile practice pe care le putem urma pentru a stabili o igienă sănătoasă a somnului copiilor noștri.

Tulburări de comportament datorate problemelor de somn

Un studiu publicat în prestigioasa jurnală științifică Pediatrics și realizat de cercetătorii de la University College London a examinat aproximativ zece mii de copii care au fost monitorizați la vârsta de trei, cinci și șapte ani atât în ​​ceea ce privește obiceiurile lor de somn, cât și problemele de comportament.

Cercetătorii, sub îndrumarea cercetătorului Yvonne Kell, au descoperit că mersul la culcare la un moment diferit în fiecare seară promovează privarea de somn, perturbă echilibrul ritmului somn-veghe și influențează negativ dezvoltarea creierului, predispunând copiii la hiperactivitate și unele tulburări de comportament.

Cercetătorii au descoperit că până la vârsta de șapte ani, practic, unul din doi copii nu are o oră fixă ​​de culcare și adesea se culcă prea târziu.

Dar care ar fi principalele probleme asociate cu privarea de somn și somnul neregulat?

Probleme legate de semeni, dificultăți emoționale, hiperactivitate

Acestea sunt trei aspecte care au apărut clar în timpul studiului, explică cercetătorii. Ceea ce confirmă importanța asigurării copilului să aibă un somn regulat și odihnitor, dar și obiceiuri fixe.

Vestea pozitivă este că efectele negative ale privării de somn sunt reversibile: dacă copilul începe în sfârșit să doarmă la ora 20:00 în fiecare seară, comportamentul său se poate îmbunătăți semnificativ.

La ce oră ar trebui să meargă copiii la culcare

Copiii de până la 10 ani, dar dacă este posibil chiar mai mari, nu ar trebui să se culce după ora 22.00. De fapt, ar trebui să doarmă aproximativ 9-10 ore pentru a evita să se trezească obosiți, iritabili, capricioși și cu dificultăți de concentrare la școală. Chiar și pentru copiii mai mari, se aplică regulile dictate de bunul simț:

- să evităm să organizăm jocuri prea „sălbatice” seara;

- creăm un mediu calm și senin;

- ne asigurăm să luăm cina cel târziu la ora 20, pentru ca copiii să aibă timp de digerat;

- invitați-i să meargă la culcare pentru a citi o carte sau o benzi desenate și să spuneți nu jocurilor video, tabletelor și smartphone-urilor înainte de a merge la culcare sau, sau mai rău, în pat.

Câte ore ar trebui să doarmă un copil

După ce am stabilit, așadar, că somnul este esențial pentru bunăstarea psihofizică a copilului și pentru creșterea corectă a acestuia, să încercăm să răspundem la întrebarea: câte ore ar trebui să doarmă un copil?

Desigur, depinde de vârstă:

- un nou-născut doarme inițial aproximativ 16-18 ore pe zi;

- un bebeluș de câteva luni doarme 14-16 ore;

- la 12-36 de luni trebuie să doarmă 12-13 ore în 24 de ore;

- de la 3 la 5 ani trebuie să doarmă de la 11 la 13 ore pe noapte;

- de la 5 la 12 ani, copiii au nevoie de aproximativ 10 ore de somn pe noapte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii orar de somn somn





DC Media Group Audience
pixel