Frazele care vor schimba comportamentul copilului tău într-un mod pozitiv

Data publicării:
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels
Fotografie de la Alena Darmel/ Pexels

Înainte de a certa un copil pentru că se poartă rău, încearcă să te gândești dacă, în loc să-i spui nu, l-ai putea motiva să se comporte bine într-un mod pozitiv.



În multe ocazii, nouă părinților ne este cu adevărat dificil, dacă nu imposibil, să tolerăm atitudinile negative ale copiilor noștri. 

În fața acestor situații, putem ajunge să-i certăm sau să-i pedepsim. S-a demonstrat că aceste reacții dăunează dezvoltării lor emoționale; prin urmare, cel mai bine este să folosiți fraze care promovează comportamente pozitive.

Teoriile psihologilor și pedagogilor ne oferă alternative mult mai eficiente decât pedepsele și care au avantajul suplimentar de a preveni reapariția comportamentului rău în cauză.

Există expresii pe care le putem folosi pentru a ne încuraja copiii să adopte comportamente pozitive. Dacă vrei să știi care sunt acestea, continuă să citești acest articol.

Expresii care promovează comportamente pozitive

Dacă faci (o anumită acțiune), atunci vei primi (o recompensă)a verificat că întărirea comportamentelor pozitive este mult mai bună și are o eficiență mai mare decât pedepsirea acțiunilor rele. 

Dacă vrem ca o anumită atitudine să fie repetată, trebuie să o întărim. Dacă, totuși, dorim să o eliminăm, trebuie să evităm să producem o confirmare a acesteia: pedeapsa reprezintă și o confirmare, chiar dacă în sens negativ.

Recompensele vor fi de natură nematerială, cum ar fi, de exemplu, să te joci cu ei, să mergi împreună în parc, să mergi la cinema, să faci o plimbare cu bicicleta, să faci o excursie în mediul rural etc.

”Știu că poți face mai bine”

Este important să îi facem pe copii să înțeleagă că noi credem că sunt capabili să se comporte mai bine și să facă lucrurile mai bine.

”Sunt foarte mândru de tine”

Unul dintre cele mai bune citate care promovează un comportament pozitiv. Este bine ca copilul tău să realizeze că ești mulțumit de rezultatele și eforturile lui, chiar dacă sarcina nu a fost îndeplinită în cel mai bun mod posibil din partea lui. În acest fel îl motivăm să o facă mai bine data viitoare.

2. -imagine fara descriere- (pexels-elina-fairytale-4008800_67638900.jpg)

Foto: Elina Fairytale/ Pexels

”Dacă continui să te comporți așa, nu îți voi acorda atenție”

A-l certa sau a vorbi cu el pentru a-i explica ce a greșit nu va produce alt efect decât întărirea acestui comportament rău. În acest fel, nu facem altceva decât să-i acordăm atenție când a făcut ceva negativ. 

Este mai bine să-l părăsim sau să-l îndepărtăm temporar de la noi, pentru a evita să acordăm mai multă atenție acestui comportament negativ.

”Trebuie să spunem adevărul, fără să mințim vreodată”

Mulți copii mint pentru că le este frică de reproșuri sau pentru că nu reușesc să distingă realitatea de fantezie. Deci, atunci când copilul nostru spune adevărul, trebuie să-l răsplătim. Trebuie să lăudăm curajul de care a dat dovadă spunând ce a făcut.

”Să ne liniștim și să căutăm o soluție”

Uneori, copiii plâng cu disperare pentru că refuzăm să le satisfacem unele capricii. Este important să fim fermi în deciziile noastre. Îl putem ajuta pe cel mic să se liniștească și să caute o alternativă care să-i ofere aceeași bucurie.

”Îți amintești că trebuia să...? Ai făcut… ?”

În loc să-l certați pe copilul dvs. pentru că nu face o anumită sarcină și ajunge să o faceți singur, este mai bine să îi administrați mustrări mici, pozitive. Pentru a-l încuraja să facă ceva, putem pur și simplu să-i reamintim ce a avut de făcut.

3. -imagine fara descriere- (pexels-arina-krasnikova-5103918_97128400.jpg)

Foto: Arina Krasnikova/ Pexels

”Când ai nevoie de mine, te voi ajuta”

În acest fel, îi vom demonstra copilului că, dacă are nevoie de ceva, vom fi mereu acolo. Reamintindu-i acest lucru il va ajuta sa se întoarcă la tine la un moment dat dacă se simte pierdut.

”Te cred și știu că o vei face”

Când copilul nostru ne spune că va face ceva, trebuie să-i oferim încrederea de care are nevoie: în acest fel îl vom motiva să-și folosească tot efortul pentru a reuși.

”Știu că ai făcut-o fără să vrei”

Această frază vă asigură că copilul nu va mai repeta comportamentul negativ data viitoare, pentru că l-ați crezut și ați pus toată încrederea în el.

Acum că știi frazele care promovează comportamente pozitive la copiii tăi, este timpul să le pui în practică. Este important să observăm când micuții fac ceva bun și să-i întărim, spunând cât de mult îi iubim și cât de mândri suntem de ei.

Folosește aceste fraze în viața ta de zi cu zi și vei vedea rezultatele pozitive în comportamentul copilului tău care vor rezulta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel