Greșeli pe care părinții le fac atunci când aleg activitățile extrașcolare ale copiilor

Data actualizării: | Data publicării:
Greșeli pe care părinții le fac atunci când aleg activitățile extrașcolare ale copiilor / FOTO: freepik.com @mako_studio
Greșeli pe care părinții le fac atunci când aleg activitățile extrașcolare ale copiilor / FOTO: freepik.com @mako_studio

Activitățile extrașcolare îi ajută pe copii să aibă o bună dezvoltare a abilităților interpersonale, să reducă comportamentele de risc precum consumul de alcool sau droguri și să dobândească cunoștințe, abilități și abilități suplimentare, potrivit „Better with health”.



Activitățile extrașcolare joacă un rol crucial în dezvoltarea copiilor, oferindu-le oportunități unice de a-și explora interesele, de a-și dezvolta abilitățile și de a-și construi încrederea în sine. De la sporturi și arte, la cluburi de lectură și voluntariat, aceste activități contribuie la formarea unei personalități echilibrate și la îmbogățirea experienței lor de învățare. Aceste activități extrașcolare le permit copiilor să aibă o bună dezvoltare a abilităților interpersonale, să reducă comportamentele de risc precum consumul de alcool sau droguri și să dobândească cunoștințe, abilități și abilități suplimentare, potrivit „Better with health”.

Însă, uneori, părinții tind să facă o serie de greșeli atunci când aleg activitățile la care vor ca ai lor copii să participe.

Înscrierea la mai multe activități

Sursa foto: freepik.com@fizel

De multe ori, părinții au dorința ca puii lr să știe tot: de la artă, la sport sau limbi străine.  Însă acest lucru nu este deloc benefic pentru cei mici, deoarece toate aceste activități nu fac altceva decât să perturbe dezvoltarea sănătoasă a copilului. Copiii au nevoie de timp în pentru a se juca. Supraîncărcarea lor duce doar la stres și la performanță scăzută.

Activitatea extrașcolară trebuie să se adapteze nevoilor și dorințelor copilului

O altă greșeală pe care uneori părinții au tendința să o facă este aceea de a-și înscrie copilul la o activitate care le place lor. Dacă copilului nu-i place, a-i impune o activitate va fi o pierdere de timp. Este esențial să-i întrebi despre interesele lor și să le observi talentele pentru a putea găsi un „hobby” care să le placă și să-i dezvolte. Părinții visează adesea ca ai lor copiii lor să fie ceea ce nu puteau fi: sunt familii care își înscriu copiii la dans, de exemplu, pentru că unul dintre ei a vrut să fie dansator și nu i-au permis sau nu putea fi unul.

 Luați în considerare vârsta copilului

Sursa foto: freepik.com 

Un alt aspect la care trebuie să fiți atenți atunci când decideți să vă înscrieți copilul la o activitate extrașcolară este luarea în calcul a vârstei celui mic. Înscrierea acestuia în sarcini foarte avansate poate fi copleșitoare pentru cei mici sau, pe de altă parte,  foarte copilărească pentru adolescenți.

Psihologul Ana Herrero explică care ar fi cele mai recomandate activități pentru copii. Printre acestea se află cele sportive și creative.

Nu se ține cont de distanța dintre școală sau de casă

Atunci când activitățile după școală au loc la distanță mare, acest lucru îi afectează și pe părinți. Este clar că părinții își doresc ca puii lor să meargă în cele mai bune locuri pentru a învăța, dar trebuie să țineți cont și de alți factori, inclusiv de apropierea de casă sau de școală. Dacă trebuie să facem o călătorie foarte lungă pentru a ajunge la locul unde se desfășoară activitatea, copiii nu vor mai avea timp să se ocupe de teme sau de joacă.

Neaşteptarea timpului de adaptare necesar

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Un alt lucru pe care părinții îl fac de obicei este renunțarea imediată a copilului din activitate dacă observă că acestora nu le place sau că nu vrea să meargă la activitate. Este necesar să îi acordăm copilului puțin timp să se adapteze astfel încât să se obișnuiască cu activitatea, profesorii și colegii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel