Iată de ce să nu deranjezi un copil în timp ce se joacă

Data publicării:
Fotografie de la Polesie Toys/ Pexels
Fotografie de la Polesie Toys/ Pexels

În timp ce se joacă, un copil este într-o stare de meditație profundă, concentrarea lui este la cele mai înalte niveluri și totul despre el, corp și minte, este concentrat pe joc. El lucrează pentru a putea crește, înțelege și antrena creativitatea.



Perfecțiunea acestei lucrări minunate apare atunci când jocul este liber, când copilul însuși s-a cufundat spontan în acea activitate și nu când adultul a intervenit pentru a sugera cutare sau cutare distracție: trebuie să fie micuțul însuși, iar mediul în care se joacă să fie pregătit de către adult cu grijă și ordine, pentru a-i da șansa micuțului să aleagă în mod firesc și natural cum să să joace și ce trebuie să facă.

Cel mai potrivit mediu pentru un copil este un mediu cu atenție la detalii, compus din mobilier și obiecte potrivite vârstei lui și realizate din materiale naturale, esențiale și luminoase.

Când copilul se joacă este aceeași situație ca și atunci când un adult sau un copil este cufundat în cele mai adevărate pasiuni ale sale: pictura, cititul unei cărți, broderia și tot ceea ce aduce pace și relaxare. Cu excepția faptului că copilul este atât de cufundat în ceea ce face, încât vorbește cu voce tare, încât apar și se activează cele mai variate expresii faciale, încât empatizează până la ultima celulă a lui.

„Omul este cu adevărat om doar atunci când joacă” Friedrich Schiller

În timp ce se joacă, copilul este el însuși, nu are apărări, nu are griji... adevărata lui esență i se dezvăluie!  Platon însuși a spus că „poți descoperi mai multe despre o persoană într-o oră de joc decât într-un an de conversație”.

Cel mai bun loc pentru a facilita jocul concentrat al copilului este cel natural: pădurea, peisajul rural, o livadă, plaja unui lac, vecinătatea unui pârâu... Lăsați copilul liber în natură și sufletul lui se va hrăni în un sănătos și frumos, deoarece se va ocupa doar de elemente naturale și non-artificiale care îl vor conduce într-o lume imaginativă bogată, plină de sens și minunată!

De ce să nu deranjezi un copil în timp ce se joacă

Este foarte important să nu-i deranjăm în timpul activității lor de joc: să nu le punem întrebări, să nu-i forțăm brusc să se oprească din ceea ce fac pentru că este timpul să părăsească acel loc sau pentru că este timpul pentru cină.

Ar fi ca și cum ai trezi o persoană din meditația sa, ai trezi pe cineva în timp ce acesta doarme adânc, a deranja un meșter în timp ce își creează opera de artă. Copilul concentrat este un artist care se luptă cu pasiunea lui: sufletul, mintea, corpul... totul despre el crește, se modelează, se îmbunătățește în timpul jocului.

În loc să-i deranjam, va trebui să luăm în considerare acest moment sacru al lor și să creăm un mediu cât mai tăcut și prezența noastră cât se poate de calmă.

Să-i invităm cu un ton calm și delicat al vocii să termine jocul în scurt timp sau, dacă avem timp, să așteptăm până și-au terminat activitatea. Este un semn foarte mare și important de respect și atenție, o lecție de viață pe care o vor purta cu ei și o vor revărsa în lume!

Ca întotdeauna, copiii noștri sunt profesorii noștri, ei ne învață respectul, răbdarea, uimirea pentru lucrurile mici și mari: să-i lăsăm să ne educe despre viață și călătoria noastră va fi mai bogată, mai distractivă și mai frumoasă! Și să învățăm de la ei să ne jucăm mai mult!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel