Impactul violenței domestice asupra copiilor

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/
Fotografie de la Elina Fairytale/

Fie că sunt protagoniști sau martori ai violenței fizice sau psihologice, impactul violenței domestice asupra copiilor este enorm. Îi face să se simtă neputincioși și să creadă că aceasta este modalitatea de a rezolva problemele vieții.



Violența în familie este un act care pune în pericol integritatea fizică sau sănătatea emoțională sau psihică, prin bătăi sau amenințări.

Când tatăl bate mama, când unul dintre adulții din familie își bate copiii sau chiar dacă animalele de companie sunt tratate prost, sănătatea emoțională a celor mici este afectată. În acest articol, vă prezentăm care este impactul  violenței domestice asupra copiilor, un subiect foarte serios și foarte important.

Care este impactul violenței domestice asupra copiilor?

Acei copii care sunt martori ai violenței dintre părinți sunt și ei victime, datorită faptului că trăiesc într-un mediu în care violența domnește. Și nu vorbim doar de atacuri fizice, ci și de cele emoționale și psihologice, care pot fi și mai periculoase și dăunătoare.

Această problemă afectează mai multe familii decât ați putea crede; în cele mai multe cazuri, include un tată violent față de mamă și, uneori, și față de copiii care „se implică” în certuri pentru a o apăra. 

Impactul violenței domestice asupra copiilor este complet, total și foarte greu de combătut. În primul rând, pentru că afectează dezvoltarea evolutivă a copiilor pe termen scurt, mediu și lung.

Cum se identifică consecințele violenței domestice asupra copiilor

Copiii care sunt martori violenței dintre părinți pot prezenta unele din următoarele manifestări: insomnie, enurezis, lipsa poftei de mâncare, anxietate, stres, depresie, terori nocturne și, evident, agresivitate.

Este foarte probabil ca copilul să copieze ceea ce vede în fiecare zi și ca,  atunci când apare o problemă cu un coleg de clasă sau un vecin, să vrea să o „rezolve” cu lovituri și strigăte. De ce? Pentru că el crede că aceasta este calea corectă, datorită exemplului pe care îl primește zilnic de la părinți.

Acești copiii acumulează în ei sentimente foarte puternice de angoasă, care durează ani de zile, și de multe ori chiar pentru totdeauna dacă nu sunt abordate la timp. Impactul violenței domestice asupra copiilor poate varia în funcție de vârstă:

1. Până la 3 ani

Pot dezvolta tulburări de dezvoltare, să nu mănânce suficient, să plângă sau să se irită ușor. Mai mult, ei experimentează anxietate, tristețe, plâng și se izolează.

2. Între 3 și 7 ani

Se simt vinovați de situație și acest lucru îi face să se comporte diferit decât de obicei. Pot exista regresii în comportamentele lor: de exemplu, își sug degetul mare, udă patul sau nu vorbesc bine. În plus, ei pot deveni agresivi, rebeli, distructivi, ostili și provocatori.

3. Între 7 și 13 ani

În această fază se manifestă stima de sine scăzută, la fel ca și sentimentele de „ură” față de adultul violent. De asemenea, copilul poate fi iritabil și poate să-și lovească sau să strige la frații săi mai mici, colegii de clasă, verii sau vecinii săi. Îi este rușine de ceea ce are de asistat acasă și, atunci când este întrebat, neagă totul.

4. Între 13 și 18 ani

În plină adolescență, repercusiunea principală este legată de emoțiile sale și de formarea personalității sale. El se poate angaja într-un comportament delincvent, cum ar fi furtul sau lupta pe stradă și chiar consuma droguri sau bea alcool în exces.

După cum puteți vedea din tot ceea ce am evidențiat, impactul violenței domestice asupra copiilor depășește ceea ce văd sau aud acasă. Această situație teribilă poate schimba modul în care rezolvă problemele și se relaționează cu cei din jur de-a lungul vieții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel