Kleptomania infantilă, ce este și cum să o tratezi

Data publicării:
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Kleptomania infantilă creează un impuls irezistibil copiilor de a fura și se poate agrava dacă nu este tratată. Vă explicăm ce este și cum să o tratăm.



Când vorbim despre cleptomanie, ne gândim la o tulburare care se vede doar în filme sau la anumite persoane departe de noi.

Nu ne-am imaginat niciodată că copiii noștri ar putea intra în această categorie. Cu toate acestea, conform Asociației Americane de Psihiatrie, această afecțiune afectează 0,3-0,6% din populația generală și începe de obicei în timpul copilăriei și adolescenței. Din acest motiv, este bine ca părinții să știe ce este cleptomania din copilărie și cum să acționeze în consecință.

Merită să ne amintim că orice furt, comis de un copil, nu este în sine un indicator al cleptomaniei. Prin urmare, dacă copilul tău fură bomboane dintr-un magazin sau ia bani din portofel, nu trebuie să presupui că este un cleptoman. Va fi important să abordăm ceea ce s-a întâmplat predând responsabilitatea și valorile, dar nu există niciun motiv să ne alarmăm.

Ce este cleptomania infantilă?

Kleptomania este o tulburare psihologică rară, dar gravă, care implică un impuls incontrolabil de a fura obiecte. Este inclus în manualul principal de diagnostic de psihiatrie (DSM-V) la rubrica „Tulburări perturbatoare, de control al impulsurilor și de conduită”; și, așa cum am spus, nu este doar un furt.

În acest caz, obiectele sau banii furați nu sunt necesare persoanei respective și nu sunt însușiți pentru ceea ce valorează în bani. Acest act nu este comis ca o formă de răzbunare sau un izbucnire de furie. 

Ceea ce se întâmplă de fapt este că înainte de comiterea furtului apare un puternic sentiment de tensiune, care este atenuat doar de mulțumirea pe care o simțim după comiterea lui.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mikhail-nilov-7929420_39234900.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Mikhail Nilov

Care sunt cauzele?

Deși nu se cunoaște cauza exactă a cleptomaniei, au fost găsite modificări ale creierului care pot sta la baza tulburării. 

Mai exact, în această stare pare să existe un dezechilibru în anumiți neurotransmițători. Pe de o parte, s-au găsit niveluri scăzute de serotonină la persoanele cu cleptomanie, care uneori se îmbunătățesc atunci când se folosesc medicamente care reglează această cale.

Pe de altă parte, eliberarea de dopamină produsă de furt și un dezechilibru în sistemul opioid al creierului poate juca, de asemenea, un rol, îngreunând controlul impulsurilor.

Simptomele și diagnosticul cleptomaniei în copilărie

Dacă copilul dumneavoastră a furat obiecte sau bani de mai multe ori, este posibil să vă îngrijorați că are acest diagnostic. Cu toate acestea, există câteva caracteristici care trebuie să fie prezente în comportamentul copilului pentru a-l diferenția de furtul normal:

- Fură articole de care nu aveți nevoie, care au valoare mică sau pe care le puteți obține cu ușurință prin alte mijloace. Mai mult, atunci nu le folosește și nu se bucură de ele, ci le acumulează, le aruncă sau le dăruiește.

- Experimentează o mare anxietate și tensiune internă chiar înainte de a fura, dar simte o ușurare după ce a furat.

- În ciuda acestui fapt, după ce a comis furtul se simte vinovat, rușinat.

- Când ia bani sau obiecte, o face singur și nu în compania altor copii. În plus, nu este un act planificat sau premeditat, ci unul impulsiv.

- Încearcă să ascundă ce i se întâmplă și, deși se simte rău din cauza asta, nu poate să nu continue să fure.

- Comite furturi atât în locuri publice (magazine sau centre comerciale), cât și acasă (fură bani de la părinți) sau la școală (fură bani sau obiecte de la colegii de clasă).

3. -imagine fara descriere- (pexels-monstera-production-7114755_54688900.jpg)

Sursa foto: Pexels/ Monstera Production

Tratament pentru cleptomania copilăriei

Amintiți-vă că este rar întâlnit un caz de cleptomanie în copilărie, cele mai frecvente fiind furturile sporadice din alte motive. 

Dar dacă credeți că descrierile de mai sus identifică situația copilului dvs., este esențial să apelați la profesioniști. 

Este dificil pentru familie să gestioneze singură situația, deoarece nu este vorba despre insuflarea unor valori, ci despre abordarea unei tulburări psihologice.

De asemenea, rețineți că cleptomania  este însoțită de alte boli psihologice care apar în același timp. Anxietatea, depresia, dependențele și tulburarea obsesiv-compulsivă, printre altele, se suprapun cu cea principală, așa că vor trebui abordate și de psihoterapie.

În orice caz, dacă bănuiți că copilul dumneavoastră are cleptomanie din copilărie, nu o ignorați și solicitați consiliere profesională.

Dacă nu, tulburarea poate progresa și se poate agrava. Și, dacă există și alte motive în spatele comportamentului lor, un psiholog pentru copii te-ar putea ghida cu privire la cei mai buni pași pe care să îi faci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel