”Nu știu ce să fac cu el. Stă toată ziua cu telefonul în mână”: Sfaturile Părintelui Calistrat

Data publicării:
Sursa Foto YouTube Anima Orthodoxa
Sursa Foto YouTube Anima Orthodoxa

Nu există părinte care să nu se plângă de această problemă: copilul utilizează prea mult telefonul și tableta. Trăim în epoca digitală în care acest tip de dispozitive au devenit cei mai buni prieteni nu doar ai copiilor, ci și ai noștri.



Utilizarea excesivă a telefonului mobil are efecte negative asupra sănătății și dezvoltării copiilor, inclusiv asupra sănătății mentale, a relațiilor sociale și a performanței academice. Această problemă a fost abordată și de părintele Calistrat în cadrul unei emisiuni Anima Orthodoxa.

”Toată lumea se plânge astăzi că copiii sunt astenici. Ei nu sunt astenici. Această tehnologie le consumă memoria și sitemul nervos. Copilul, până la 4-5 ani nu are ce căuta în tehnica modernă. El trebuie să învețe să vorbească, să comunice, pentru că altfel se închide în el și apoi mama vine și spune: Nu știu ce să fac cu el că tace și nu zice nimic. Stă toată ziua cu telefonul în mână, strig la el și nu mă aude. Nu te aude pentru că el s-a conectat la acel aparat cu toată ființa lui”, spune părintele Calistrat.

Să recunoaștem, mare parte din vină ne aparține nouă părinților, care, pentru a avea un moment de respiro le dăm copiilor tableta și telefonul. Fii sincer, de câte ori ai apelat și tu la acest gest? 

”Consider acest comportament o mare greșeală. Părinții fiind ocupați cu munca și cu viața de zi cu zi trebuie să fie un pic mai atenți și în comunicarea cu copiii lor. Nu sunt împotriva tehnologiei, sunt pentru folosirea tehnologiei cu măsură, pentru explicarea copiilor în ce măsură tehnologia îi face sclavi sau robi, sau îi poate distruge psihic”, a declarat Părintele Calistrat.

Și totuși, ce putem face?

Așa cum a spus și Părintele Calistrat, nu este o soluție interzicerea totală a tehnologiei. Dacă ai face acest lucru cu siguranță ai provoca mai mult rău decât bine. Dar, se poate apela la o cale de mijloc, la calea cumpătării, deoarece știm cu toții că orice lucru în execes, indiferent de natura lui dăunează.

În plus, poți tu, utilizator și consumator de tehnologie, să îi impui copilului tău să nu folosească telefonul sau tableta atatâta timp cât tu însăși petreci mare parte din timpul tău liber pe rețele sociale sau pe diverse jocuri? Întocmai: puterea exemplului este evidentă. Iar în acest caz, cel mai bine este să stabilești niște regului, dar nu  doar pentru copil, ci și pentru tine astfel încât prin puterea exemplului să reușești să îți educi copilul.

- Stabiliți reguli clare cu privire la timpul pe care atatât tu cât și copiii tăi îl pot petrece pe telefon sau tabletă în fiecare zi.

- Nu permiteți utilizarea telefonului în timpul meselor sau cu cel puțin o oră înainte de culcare, la fel acest lucru este valabil și pentru tine.

- Stabiliți o zonă comună în casă unde dispozitivele sunt folosite, astfel încât să puteți supraveghea mai ușor activitatea copiilor. 

- Vorbiți cu copiii despre importanța utilizării responsabile a telefonului și despre potențialele riscuri și consecințe negative.

- Organizați activități în aer liber, petreceri de jocuri de societate sau alte distracții care să-i distragă de la ecrane.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii parintele calistrat tehnologie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel