Poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață? Psiholog Irina Mincă: „Sunt viitori adulți neîncrezători în sine” / VIDEO

Data publicării:
Poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață? Psiholog Irina Mincă: „Sunt viitori adulți neîncrezători în sine” / FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață? Psiholog Irina Mincă: „Sunt viitori adulți neîncrezători în sine” / FOTO: freepik.com

Știm cu toții că școala este o parte importantă a vieții unui copil. Este locul în care ei învață, cresc și se dezvoltă. Totuși, ceea ce mulți părinți și educatori pot subestima este impactul pe care anxietatea școlară îl poate avea asupra copiilor noștri. 



Când vorbim despre anxietatea școlară, ne referim la acea presiune pe care copiii o simt în legătură cu performanțele lor școlare, interacțiunile sociale din școală sau frica de a nu dezamăgi părinții sau profesorii. Această anxietate poate lua multe forme, de la emoții subcotate până la atacuri de panică, și poate afecta negativ încrederea în sine și motivația copiilor.

Deși fiecare copil are propriile sale lupte și fiecare nivel de anxietate poate varia, este important să înțelegem că anxietatea școlară nu se limitează doar la momentele dificile ale școlii. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării lor pe termen lung și asupra succesului lor în viață.

Psihologul Irina Mincă, aflată în studioul emisiunii Părinți Prezenți, ne-a explicat cum poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață.

„Acești copii sunt viitori adulți neîncrezători în sine, cu anxietate socială, generalizată, atacuri de panică, agorafobie etc”, a precizat psihologul Irina Mincă în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Anxietatea școlară, un adevărat pericol: Psihologul Irina Mincă explică cum să facem diferența între stresul obișnuit și adevărata provocare emoțională / VIDEO

Psiholog Irina Mincă: „Copii nu își înteleg  emoțiile”

Expertul Irina Mincă a fost întrebată cum putem să explicăm anxietatea școlară copiilor într-un mod accesibil, astfel încât să o înțeleagă și să se simtă confortabil discutând despre ea?

„În general copii nu își înteleg emoțiile, nu știu să verbalizeze ce simt, ci prin comportamentul lor prezintă semne că ceva nu este în regulă. Însă ca și explicație pe care o pot oferi părinții este că emoțiile sunt trecătoare, pot apela la exerciții imaginative cu eroi din desenele lor preferate, iar în cazul în care au hotărât să meargă la un specialist, să le spună că vor merge la un adult cu puteri speciale care să-l ajute să fie fericit din nou, ori să se simtă mai bine. Copilul nu trebuie să privească întâlnirea ca pe o treabă serioasă, fiindcă se va speria, ci ca pe o întâlnire de joacă, un eveniment plăcut la care el să participe activ”, a punctat Irina Mincă.

Urmărește emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel