Pui prea multă presiune pe copii tăi pentru a performa? Consecințele pot fi devastatoare

Data publicării:
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels
Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Unii cred că cu cât este pusă mai multă presiune asupra unei persoane, chiar dacă este un copil, cu atât performanța acelei persoane va fi mai bună. Cu toate acestea, nimic nu poate fi mai departe de adevăr.



Părinții își vor dori întotdeauna ca copiii lor să fie fericiți și să exceleze în tot ceea ce fac. Ei doresc ca ei să simtă satisfacția de a face lucrurile bine sau de a atinge obiective și trofee. 

Cu toate acestea, mulți adulți cred că a pune multă presiune asupra copiilor lor și a-i împinge să facă mai bine sau dincolo de capacitățile lor reale poate obține rezultate grozave.

De fapt, a pune prea multă presiune asupra copiilor poate duce la consecințe nedorite. Ideal este să găsim un echilibru între părțile emoționale, fizice și academice.

În acest fel copilul nu va simți acea cerere/ pretenție care i-ar putea cauza serioase probleme atât în prezent cât și în viitor.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mikhail-nilov-7570105_81275400.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Trebuie să știi că perfecțiunea nu există în nicio etapă a vieții, cu atât mai puțin în copilărie. Aceasta este etapa în care copiii trebuie să fie copii și nimic mai mult! 

Din acest motiv, este foarte important să fii flexibil în educație și că presiunea nu face parte din educație parentală.

Mai multă presiune asupra copiilor, performanță mai bună?

Mulți părinți cred că copilul lor va avea un viitor promițător, chiar dacă copilăria sau bunăstarea lor emoțională este în prezent sacrificată. În acest sens, motto-ul său este că suferința de astăzi este un beneficiu sigur pentru mâine.

Realitatea este că mulți copii sunt supuși unei presiuni puternice pe care nu le pot face față sau chiar nu o pot gestiona în mod adecvat. A avea așteptări mari de la copii nu trebuie să fie un lucru rău, atâta timp cât nici copilăria lor, nici bunăstarea lor emoțională nu sunt sacrificate.

În schimb, atunci când părinții pun presiune asupra copiilor lor pentru propriile lor vise frustrate, atunci lucrurile pot deveni nesănătoase. În aceste cazuri, adulții reflectă eșecurilor lor asupra copiilor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-mikhail-nilov-7570739_81639200.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

Știți care sunt consecințele exercitării unei presiuni prea mari asupra copiilor voștri?

Desigur, atunci când copiii sunt împinși prea tare, există consecințe grave. Indiferent de zona de presiune (academică, atletică sau artistică, printre altele), consecințele se pot manifesta atunci când vă așteptați mai puțin și vă pot afecta negativ atât viața prezentă, cât și viitorul.

- Introversie și nesiguranță. Copiii cred că nu sunt suficient de importanți sau de iubiți dacă nu sunt perfecți.

- Stres. Această condiție din cauza așteptărilor și presiunii mari poate duce la probleme de comportament și poate suferi de anxietate cronică. Când există prea mult stres, pot apărea, printre altele, comportamente furioase, depresie, singurătate și probleme cu stomacul.

- Mânie continuă. Un copil este mereu supărat pentru că nu este mulțumit de viața pe care o duce. În plus, s-ar putea să simți resentimente simțindu-te constant umilit pentru că nu ai îndeplinit obiectivele care ți se cer.

4. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-236149_13712200.jpg)

Foto: Pixabay/Pexels

- Stimă de sine scăzută. Nu au nicio motivație să facă lucruri pentru că le fac pentru alții și nu pentru ei înșiși. Acest lucru îi face să simtă o mare lipsă de autonomie, ceea ce duce la o stimă de sine scăzută.

- Probleme mentale. Experimentarea tristeții constante poate duce la tulburări mintale grave, cum ar fi depresia.

- Risc de sinucidere. Din cauza depresiei pe care o poate provoca presiunea, poate exista un risc de sinucidere dacă nu te simți niciodată satisfăcut sau suficient de satisfăcut.

- Frustrare anticipată. Când tensiunea arterială este prea mare, bebelușii sunt susceptibili să simtă presiune timpurie. Scopul este acela de a fi perfect la ceva, astfel încât ei ar putea fi frustrați înainte de a încerca. Ei cred că uneori nici măcar nu merită să faci un efort dacă nu vor putea fi cei mai buni după aceea.

În mod obișnuit, atunci când părinții își împing copiii, se poate datora faptului că ei cred că lupta pentru perfecțiune este necesară pentru a obține succesul. Cu toate acestea, ei uită că cel mai important lucru în viață este să te poți bucura de el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel