Reguli și limite: Câteva linii directoare pentru a le face eficiente

Data publicării:

Regulile și limitele sunt fundamentale în educația copiilor noștri, atâta timp cât se bazează întotdeauna pe iubire și respect.



A fi părinte nu este ușor pentru nimeni. Într-adevăr, este cea mai grea, dar cea mai satisfăcătoare ”meserie”. Dacă vrei să-ți educi copiii, este important să te asiguri că nu lipsesc reguli și limite eficiente.

Pentru a o face bine, nu trebuie să-ți pierzi răbdarea și ar trebui să-i susții cu fermitate și afecțiune. Mai mult, trebuie să fii mereu consecvent și să știi că, dacă stabilești o regulă sau o limită, există întotdeauna un „de ce” în spatele acesteia.

Se întâmplă adesea ca părinții să se simtă incapabili să stabilească reguli și limite pentru copiii lor. Uneori se întâmplă pentru că nu îi respectă cu adevărat pe copii, sau pentru că nu sunt capabili să se exprime corect; sau chiar pentru că nu înțeleg că demnitatea și dragostea sunt întotdeauna cele mai importante lucruri în parenting.

2. Fotografie... (pexels-tatiana-syrikova-3933053_63449100.jpg)

Foto: Tatiana Syrikova/ Pexels

În parenting, pentru ca regulile și limitele să fie eficiente, este esențial să ne gândim la fericirea și bunăstarea emoțională atât a părinților, cât și a copiilor.

Pentru a face regulile și limitele eficiente, este esențial să susțineți disciplina pozitivă. În acest sens, limitele trebuie stabilite prin respect, demnitate, empatie și afecțiune.

Educați fără a cădea în permisivitate

Limitele și regulile sunt necesare pentru ca copiii să știe întotdeauna ce se așteaptă de la ei. Astfel se vor simți în siguranță în fața părinților și vor învăța să facă lucrurile bine.

Mai mult, copiii vor învăța ce este bine și ce este greșit, astfel încât vor avea relații interpersonale și intrapersonale mai bune. Disciplina pozitivă este modalitatea de a vă educa copiii pentru că nu se bazează pe impunerea unor reguli și limite fără mai multe sau fără criterii. Este vorba despre a reflecta asupra consecințelor acțiunilor tale, care te vor ajuta să găsești soluții pentru a remedia ceea ce s-a întâmplat.

Cum să faci regulile și limitele eficiente

Pentru ca regulile și limitele să fie eficiente în creșterea copiilor și prin disciplină pozitivă, trebuie reținute câteva puncte. Numai așa va deveni mai ușor și fără multe conflicte. Pentru a face acest lucru, țineți cont de punctele pe care le dezvoltăm mai jos.

3. Fotografie... (pexels-rdne-stock-project-8208248_59907000.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

Regulile trebuie să fie proporționale și corecte

Atât regulile, cât și consecințele nerespectării lor trebuie să fie proporționale și corecte, în funcție de amploarea a ceea ce s-a întâmplat. Copilul nu trebuie să se simtă niciodată umilit, așa că respectul ar trebui să fie mereu prezent.

Permiteți copilului să participe la stabilirea regulilor și a limitelor

Cereți-le părerea pentru a se simți ascultați și respectați. Această bunăstare emoțională vă va ajuta să respectați regulile de cel mai bun grad.

Există limite nenegociabile, precum siguranța și respectul, dar pentru altele mai flexibile poți să le întrebi punctul de vedere. Evitați autoritarismul sau frica, dar și permisivitatea și abandonul emoțional.

Este important ca copilul să știe să reflecteze asupra comportamentului său. La început va avea nevoie de ajutorul tău și va fi esențial să faci asta pentru ca el să înțeleagă că există un motiv pentru limite. 

Copiii vor înțelege cu adevărat că acțiunile lor au consecințe și că este doar responsabilitatea lor să aleagă dacă se schimbă în bine sau nu. Îndrumarea ta va fi fundamentală în acest aspect, atâta timp cât este din afecțiune și respect față de persoana sa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel