4 lucruri la care nu ar trebui să te aștepți de la copiii tăi

Data publicării:
Fotografie de la PiJosh Wilking/ Pexels
Fotografie de la PiJosh Wilking/ Pexels

Părinții creează uneori așteptări pentru copiii lor care nu sunt îndeplinite. Acest lucru duce la frustrare și chiar la dezamăgire. Vă spunem care sunt acestea, astfel încât să vă puteți face o idee la ce nu ar trebui să vă așteptați de la ei.



În creșterea copiilor noștri, părinții au uneori așteptări care în cele din urmă sunt foarte diferite de ceea ce se întâmplă de fapt. Acest lucru ne face să ne simțim dezamăgiți, pentru că ceea ce sperăm nu se materializează niciodată.

Din acest motiv este important să clarificăm că există lucruri la care nu trebuie să te aștepți de la copiii tăi, deoarece acestea pot fi dorințele tale, dar nu ale lor.

Asta nu înseamnă că nu ar trebui să ne așteptăm la nimic de la copiii noștri. De altfel, ei au nevoie de noi să așteptăm lucruri de la ei, pentru că dacă nu am face-o, nu ar depune niciodată eforturi pentru a respecta regulile de conviețuire, care sunt fundamentale și îi vor ajuta pe tot parcursul vieții. 

La ce lucruri nu ar trebui să te aștepți de la copiii tăi?

Mulți părinți creează așteptări cu privire la modul în care copiii ar trebui să se comporte sau să facă lucrurile, dar acestea nu sunt îndeplinite.

Din acest motiv, este important să fii clar cu privire la lucrurile la care ar trebui și nu ar trebui să te aștepți de la copiii tăi. Să le descoperim mai jos.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7653309_04170300.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

1. Să se comporte ca alți copii pe care tu îi consideri model

Fiecare copil este cine este. Unii sunt mai extrovertiți, iar alții nu prea. În general, adulții au tendința de a compara conștient sau inconștient copiii noștri cu alții. În parte, este normal, dar, în multe ocazii, modul în care îl exprimăm poate provoca un mare rău copiilor.

Comparația între frați are consecințe negative pentru copilul care este considerat mai puțin capabil. În plus, dacă ne comparăm copiii cu ceilalți într-un mod negativ, îi spunem că nu sunt suficient de buni. În loc de toate acestea, ceea ce ar trebui să facem este următorul lucru:

Stabiliți așteptări realiste. Copiii se vor dezvolta mult mai bine dacă nu ne așteptăm de la ei la lucruri care nu le sunt accesibile.

Învățați-i pe copii că așteptăm tot ce este mai bun de la ei și că ei pot fi cei mai buni ei prin munca lor grea și perseverența.

2. Să te aștepți ca ei să fie mereu ”buni”

Nu ne putem aștepta ca copiii noștri să fie mereu într-o dispoziție bună, acesta este ceva care nu are sens. Cu toții avem zile proaste. Uneori, nu avem chef sau nu avem curajul să ne dedicăm să facem ceea ce ar trebui. Același lucru se poate întâmpla și copiilor. Deci, la ce ne așteptăm când vrem ca copiii noștri să fie buni?

Trebuie să precizăm ce înseamnă atunci când ne referim la faptul că copilul nostru este bun. De exemplu, atunci când împarte jucării cu frații săi sau îi citește o poveste surorii sale mai mici, în loc să-i spui cât de bun a fost, ar trebui să-i mulțumești pentru faptele și atitudinile sale bune.

Nimeni nu este bun tot timpul, așa că nici nu ar trebui să ne așteptăm ca copiii noștri să fie buni 24 de ore pe zi . Uneori, cel mai bine este să le dăm o pauză și să lăsăm să treacă unele lucruri nu atât de bune, dar nu rănesc pe nimeni și nici măcar nu sunt priorități. 

3. Să se poarte ca un ”om mare”

Uneori ne așteptăm ca copiii noștri să se comporte ca adulții, dar trebuie să ne gândim la vârsta lor sau la faza prin care trec. Copiii pot fi foarte calmi într-un minut și te pot înnebuni în următorul. În plus, pot fi curioși, foarte vorbăreți sau pot face prostii. Micuții se vor comporta în funcție de vârsta lor și, prin urmare, nu ar trebui să ne așteptăm să facă altfel.

Trebuie să înțelegem că copiii sunt copii și se comportă ca atare. Pot exista copii care se comportă cu mai multă maturitate, dar asta nu înseamnă că este adult.

4. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4482009_73465100.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

4. Să fie ca tine

Părinții își doresc ca copii să fie ca ei. Este adevărat că ei învață din comportamentele noastre. De exemplu, dacă suntem economisitori, pot începe să fie și ei; dacă avem o percepție pesimistă a vieții, există o posibilitate mai mare ca și copiii să ajungă să o aibă la fel; sau dacă ne aud țipând când suntem supărați, vor afla că acesta este modul de a exprima emoțiile.

De aceea trebuie să ne învățăm copiii prin comportamentele noastre, fără să le spunem cum ar trebui să se comporte sau cum ar trebui să fie. Copiii sunt bureți și sunt întotdeauna conștienți de ceea ce facem, așa că trebuie să scoatem cea mai bună versiune a noastră, astfel încât să rămână cu ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel