5 activități pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii

Data publicării:
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels
Fotografie de la Kindel Media/ Pexels

Încrederea dintre părinți și copii creează o legătură puternică în care ambele părți se simt în siguranță. Descoperiți cea mai bună dinamică pentru a stimula această legătură.Cu câteva decenii în urmă, stilul parental autoritar era cel mai răspândit. Cu toate acestea, s-a demonstrat că nu este cel mai eficient pentru creșterea copiilor sănătoși, independenți și fericiți. 

Dimpotrivă, practicile respectuoase, în care predomină afecțiunea, par a fi mai potrivite. De aceea dorim să propunem câteva activități pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii.

Această complicitate și intimitate emoțională sunt necesare în multe feluri. În primul rând, îi ajută pe copii și adolescenți să se simtă mai în siguranță în casele lor și să vadă părinții ca modele la care să apeleze. În plus, ele promovează comunicarea și permit crearea de legături mai strânse.

2. -imagine fara descriere- (pexels-andrea-piacquadio-3890492_77331700.jpg)

Foto: Andreea Piacquadio/Pexels

Pentru a te bucura de aceste beneficii nu este necesar să faci eforturi mari, este suficient să aplicăm zilnic o serie de îndrumări pe care le rezumăm în dinamica următoare.

Notați aceste activități pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii

Fiecare familie va decide cât de des să le aplice în funcție de nevoile sale. Sperăm să le găsiți de interes.

1. Privește albumele foto

Încrederea este definită ca gradul în care ne simțim în siguranță cu o altă persoană. Implică o cunoaștere reciprocă profundă și liniștea de a ne putea arăta vulnerabili în fața prezenței celuilalt.

Acest lucru se datorează faptului că știm că această persoană nu ne va face rău și va căuta întotdeauna binele nostru. De aceea este important ca relația să fie reciprocă; adică trebuie să-ți cunoști bine copilul, dar să-i oferi și posibilitatea de a afla mai multe despre tine.

Nu numai că este suficient să-l întrebi despre ziua lui sau despre emoțiile lui, dar trebuie să fii și dispus să-i împărtășești cum te simți, ceea ce trăiești și ai trăit.

3. -imagine fara descriere- (pexels-andrea-piacquadio-3887732_95490400.jpg) 

Foto: Andreea Piacquadio/Pexels

Și pentru aceasta, vizualizarea împreună a albumelor foto este o opțiune excelentă. Fă câteva fotografii ale copilăriei sau tinereții tale, când te-ai căsătorit sau când s-au născut copiii tăi și arată-le copilului sau adolescentului tău.

Pe măsură ce le privești, împărtășește-i cum aa fost la fiecare etapă, ce ai simțit, cum ai trăit acele momente și ce ai făcut.

Îi va face plăcere să afle mai multe despre povestea ta, să dobândească o mai bună înțelegere a ta și va fi onorat că ești deschis să-ți împărtășești intimitatea și trecutul cu el.

2. Împărtășiți dinamica zilnică pentru a îmbunătăți încrederea

Pentru a constolida încrederea reciprocă, este foarte bine să ne împărtășim gândurile noastre cu copiii. Puteți face această la cină sau înainte de a merge la culcare. Aceasta presupune ca fiecare dintre voi să-i spună celuilalt următoarele:

- Un moment care este recunoscător pentru acea zi care deja se încheie; adică cel mai bun moment al zilei - De asemenea, acea situație care te îngrijorează sau care ți-a provocat suferință, frică sau tristețe.

Ideea este să ne putem asculta unii pe alții și să oferim sprijin și sfaturi. 

4. -imagine fara descriere- (pexels-andrea-piacquadio-3760279_88862100.jpg)

Foto: Andreea Piacquadio/Pexels

3. Împărtășiți interesele

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți face copilul să se simtă iubit este să te interesezi de ceea ce îi place și de antipatiile sale.

Uneori facem greșeala de a respinge serialele pe care copiii noștri le urmăresc sau de a disprețui muzica pe care o ascultă.

Cu toate acestea, aceasta este o bună oportunitate de a vă apropia de ei. Din acest motiv, împărtășiți pe rând filmele, trupele sau activitățile preferate care vă interesează cel mai mult.

4. Aveți o comunicare asertivă

Pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii, nu ne putem concentra doar pe aspectele pozitive, ci trebuie să putem face față mai bine celor mai incomode.

 Puteți aplica această activitate atunci când a existat o neînțelegere sau o ceartă între voi. Când ești calm, stai jos și vorbește despre asta.

- Care crezi că a fost problema?

- Cum te-ai simțit în timpul discuției?

- Ce ai vrea să fi spus sau făcut cealaltă persoană?

- Ce crezi că poți îmbunătăți la nivel individual pentru data viitoare?

Este foarte important ca această conversație să aibă loc fără a judeca și a încerca să asculte cu adevărat ceea ce gândește, simte și are nevoie celălalt.

5. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-6849555_32506300.jpg)

Foto: RDNE Stock Project/ Pexels

5. Organizați ședințe de familie în stil „democratic”

Această ultimă propunere poate fi făcută din când în când. Ideea este de a împărtăși regulile stabilite în familie și posibilitatea de a le modifica sau de a le flexibiliza. 

Puteți discuta, de exemplu, în ce fel de activități este angajat fiecare copil și care sunt drepturile și responsabilitățile sale.

De asemenea, pe măsură ce crește, copilul va avea nevoie de mai multă independență și încredere din partea ta. Aici se pot ajunge la acorduri în acest sens într-un mod democratic.

De exemplu, copilul sau adolescentul își poate exprima dorința de a începe să meargă singur la școală, de a avea un telefon mobil sau de a închide ușa camerei când sunt înăuntru.

În schimb, ți se poate cere să dai dovadă de responsabilitate prin amenajarea camerei și respectarea orelor permise de utilizare a telefonului sau de îndeplinire a sarcinilor atribuite. În acest fel se stabilește încrederea reciprocă și ambele părți se angajează să își facă partea lor.Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii

DC Media Group Audience
pixel