Ce își doresc cel mai mult copiii: Oferă-le acest lucru și vor fi cei mai fericiți

Data publicării:
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels
Fotografie de la Yan Krukau/ Pexels

Ce își doresc copiii? Aceasta este o întrebare pe care, cu siguranţă, fiecare părinte şi-o pune pentru a-i putea asigura copilului tot ceea ce îşi doreşte, pentru a fi fericit. Adevărul este că privim totul doar prin prisma propriei noastre realităţi şi de multe ori judecăm cerinţele copiilor prin dorinţele noastre.



Provocarea cea mai mare vine atunci când apar copiii şi suntem nevoiţi să trăim două realităţi: realitatea noastră, de adult şi realitatea copilului din faţa noastră.

Uneori avem senzaţia că ştim foarte bine ceea ce îşi doresc copiii: vor să se distreze, vor jucăriile cele mai noi pe care le văd în reclamele TV sau ultimele gadget-uri, vor să aibă mai mult timp liber,  în care să nu fie nevoiţi să facă o anume activitate; şi aşa mai departe, continuăm să facem liste nesfârşite cu zecile de lucruri de care trebuie să facem rost pentru copiii noştri şi pentru care suntem nevoiţi să sacrificăm propriile dorinţe, dar şi foarte mult timp.

Dar ce își doresc cu adevărat copiii pentru a fi fericiți?

Mame și tați, copiii tăi vor doar să fii aproape de ei. Cu toate acestea, știm că timpul disponibil pentru tine este întotdeauna foarte puțin și poți să împărtășești din ce în ce mai puține momente cu el.

Știm perfect că nevoile financiare cresc pe măsură ce copilul tău crește, că facturile și conturile trebuie plătite, iar termenele nu deranjează pe nimeni.  Pe de altă parte, copilul tău, care este încă mic, vrea doar să fie cu tine.

Timpul este un tiran și în curgerea lui inexorabilă  nu se oprește pentru nimeni. Îți face copilul să crească de parcă acesta ar fi dintr-o dată singurul său scop. Îl face să devină mai puternic, mai rapid și mai responsabil. Și de pe o zi pe alta, acel micuț pe care îl țineai cândva în brațe s-a transformat într-un băiat independent care vrea, mai mult decât orice, să-și apere propria autonomie.

În acest articol vă vom oferi câteva sfaturi care vă vor permite să profitați de fiecare moment al copilăriei lui pentru a nu avea niciodată regrete și a nu regreta că ați irosit orele – numărate – de care aveți la dispoziție.

2. Fotografie... (pexels-vika-glitter-1620651_94107300.jpg)

Foto: Vika Glitter/ Pexels

Copilul tău vrea doar să fie cu tine. Oferă copilului tău timp de calitate

Chiar dacă copilul tău are nevoie ca tu să îi dedici toate orele disponibile, cel mai important este ca  acest timp, oricât de puțin, să fie savurat cât mai mult și folosit într-un mod pozitiv. 

Copilul tău are nevoie de toată afecțiunea ta. Când nu doarme, petrece orele pe care le petreci cu el oferindu-i toată afecțiunea ta. Mângâie-l, sărută-l, îmbrățișează-l, cântă-i o melodie, spune-i o poveste, citește-i un basm, vorbește-i despre viața ta acum și, de asemenea, despre copilăria ta...

Profitați din plin de orele pe care le petreceți împreună pentru a vă juca cu mașini de jucărie sau cu păpuși, să vă rostogoliți pe covor, să vă jucați de-a v-ați ascunselea, să faceți activități educaționale, cum ar fi puzzle-uri. De asemenea, puteți face o imagine sau puteți coace un tort. Dacă reparați o jucărie ruptă care îi place foarte mult, veți vedea cum i se va lumina fața mică.

3. Fotografie... (pexels-ivan-samkov-8504272_39717300.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

Cu toate acestea vrem să vă spunem că  timpul pe care îl dedicați copilului dumneavoastră, chiar și doar o oră pe zi, nu trebuie folosit pentru sarcini precum baia de seară, spălatul pe dinți... Pe scurt, toate activitățile care nu au nici o legătură cu distracția.

Dar, dacă multele tale responsabilități te conduc la asta, măcar încearcă să transformi aceste momente într-un joc. Pentru a-l distra în timpul băii, de exemplu, îi poți umple cada puțin mai mult și îl poți invita să se bălăcească puțin.

A oferi timp de calitate copilului tău înseamnă, de asemenea, să vorbești sau să-i asculți gândurile. Acordați o atenție deosebită opiniilor sale și comentați-i ideile. Încercați să interpretați și să înțelegeți îndoielile lui. Spune-i părerea ta.

Timpul de care dispuneți este de aur și, ca atare, trebuie să îl folosiți și să îl împărțiți între numeroasele sarcini și responsabilități atât în ​​exterior, cât și în interiorul căminului. Având în vedere acest obiectiv, vă recomandăm să profitați la maximum de fiecare moment.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel