Complicitatea și intimitatea emoțională: Cum să îmbunătățești încrederea dintre tine și copiii tăi

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto: Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto: Pexels

Încrederea dintre părinți și copii creează o legătură puternică în care ambele părți se simt în siguranță. Descoperiți cea mai bună dinamică pentru a stimula această legătură.



Cu câteva decenii în urmă, stilul parental autoritar era cel mai răspândit. Cu toate acestea, s-a demonstrat că nu este cel mai eficient pentru creșterea copiilor sănătoși, independenți și fericiți. 

Dimpotrivă, practicile respectuoase, în care predomină afecțiunea și legătura, par a fi mai potrivite. De aceea dorim să propunem câteva activități pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii.

Această complicitate și intimitate emoțională sunt necesare în multe feluri. În primul rând, îi ajută pe copii și adolescenți să se simtă mai în siguranță în casele lor și să vadă părinții ca modele la care să apeleze. În plus, ele promovează comunicarea și permit crearea de legături mai strânse.

Pentru a te bucura de aceste beneficii nu este necesar să faci eforturi mari, este suficient să aplicăm zilnic o serie de îndrumări pe care le rezumăm în dinamica următoare.

1. Răsfoiți împreună albumele foto

Încrederea este definită ca gradul în care ne simțim în siguranță cu o altă persoană. Implică o cunoaștere reciprocă profundă și liniștea de a ne putea arăta vulnerabili în fața prezenței celuilalt. 

Acest lucru se datorează faptului că știm că această persoană nu ne va face rău și va căuta întotdeauna binele nostru. De aceea este important ca relația să fie reciprocă; adică trebuie să-ți cunoști bine copilul, dar să- i oferi și posibilitatea de a afla mai multe despre tine.

Nu numai că este suficient să-l întrebi despre ziua lui sau despre emoțiile lui, dar trebuie să fii și dispus să-i împărtășești cum te simți, ceea ce trăiești și ai trăit.

 Și pentru aceasta, vizualizarea împreună a albumelor foto este o opțiune excelentă. Fă câteva fotografii ale copilăriei sau tinereții tale, când te-ai căsătorit sau când s-au născut copiii tăi și arată-le copilului sau adolescentului tău.

Pe măsură ce le privești, împărtășește-i cum ai fost la fiecare etapă, ce ai simțit, cum ai trăit acele momente și ce ai făcut.

Îi va face plăcere să afle mai multe despre povestea ta, să dobândească o mai bună înțelegere a ta și va fi onorat că ești deschis să-ți împărtășești intimitatea și trecutul cu el.

2. Fotografie... (pexels-mikhail-nilov-8307716_22409700.jpg)

Foto: Mikhail Nilov/ Pexels

2. Împărtășiți dinamica zilnică pentru a îmbunătăți încrederea

Pentru a construi încrederea reciprocă, este foarte bine să ne împărtășim gândurile copiilor și să le ținem cont zilnic. Puteți face această dinamică noaptea, la cină sau înainte de a merge la culcare. Aceasta presupune ca fiecare dintre voi să-i spună celuilalt următoarele:

- Un moment care este recunoscător pentru acea zi care deja se încheie; adică cel mai bun moment al zilei.

- O situație care te îngrijorează sau care ți-a provocat suferință, frică sau tristețe.

Ideea este să ne putem asculta unii pe alții și să oferim sprijin și sfaturi. 

3. Împărtășiți interesele

Una dintre cele mai bune modalități de a-ți face copilul să se simtă iubit este să te interesezi de ceea ce îi place și de antipatiile. 

Uneori facem greșeala de a respinge serialele pe care copiii noștri le urmăresc sau de a disprețui muzica pe care o ascultă.

 Cu toate acestea, aceasta este o bună oportunitate de a vă apropia de ei. Din acest motiv, împărtășiți pe rând filmele, trupele sau activitățile preferate care vă interesează cel mai mult.

3. Fotografie... (pexels-vlada-karpovich-4617295-1_45300100.jpg)

Foto: Vlada Karpovich/ Pexels

4. Aveți o comunicare asertivă

Pentru a îmbunătăți încrederea dintre părinți și copii, nu ne putem concentra doar pe aspectele pozitive, ci trebuie să putem face față mai bine celor mai incomode. Puteți aplica această activitate atunci când a existat o neînțelegere sau o ceartă între voi. Când ești calm, stai jos și vorbește despre asta.

La rândul său, vă puteți prezenta opinia asupra mai multor puncte:

- Care crezi că a fost problema?

- Cum te-ai simțit în timpul discuției?

- Ce ai vrea să fi spus sau făcut cealaltă persoană?

- Ce crezi că poți îmbunătăți la nivel individual pentru data viitoare?

Este foarte important ca această conversație să aibă loc fără a judeca și a încerca să asculte cu adevărat ceea ce gândește, simte și are nevoie celălalt. 

Îmbunătățiți încrederea dintre părinți și copii zi de zi

Încrederea între părinți și copii nu se construiește într-o zi, este o cursă de fond care devine mai degrabă un stil de viață și un stil de comunicare. 

Prin introducerea activităților de mai sus în dinamica familiei, sunt facilitate acele momente de conexiune, conversație și sprijin reciproc. În acest fel, legăturile sunt întărite. 

Datorită acestui fapt, copiii vor crește și se vor simți în siguranță, ascultați și luați în considerare. Și, fără îndoială, relațiile de familie vor fi mai armonioase și mai satisfăcătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel