Cum pot părinții și profesorii să ofere sprijin în gestionarea anxietății școlare a copiilor? Psiholog Irina Mincă: „Asta ar putea face toată diferența din lume”

Data publicării:
Cum pot părinții și profesorii să ofere sprijin în gestionarea anxietății școlare a copiilor Psiholog Irina Mincă „Asta ar putea face toată diferența din lume” / FOTO: freepik.com
EXCLUSIV
Cum pot părinții și profesorii să ofere sprijin în gestionarea anxietății școlare a copiilor Psiholog Irina Mincă „Asta ar putea face toată diferența din lume” / FOTO: freepik.com

Într-o lume în continuă schimbare, cu provocări diverse pentru cei mici, este esențial să rămânem conectați cu ei și să le fim alături. 



Psihologul Irina Mincă, aflată în studioul emisiunii Părinți Prezenți, ne-a expus modalitățile creative și eficiente prin care părinții și cadrele didactice pot să ofere sprijin în gestionarea anxietății școlare a copiilor. 

„Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le pot face părinții copiilor cu anxietate școlară este să recunoască semnele. Dacă observați că micuțul dumneavoastră se luptă în interior, discutați cu el despre asta. S-ar putea să se deschidă în fața dumneavoastră și să găsiți împreună o soluție.  Poate că asta înseamnă să dezvoltați rutine pentru a vă ajuta copilul să se pregătească mai bine pentru școală în fiecare dimineață. Puteți să vă uitați împreună la temele lor, să vă bucurați de micul dejun în familie la masă sau să veniți cu o mantră pe care să o puteți cânta împreună în drum spre școală.

În săptămânile premergătoare școlii, ai putea să-ți ajuți copilul să facă față anxietății la școală, discutând toate scenariile posibile pentru care ar putea fi îngrijorați și ajutându-l să ia în considerare cum să facă față cel mai bine acele situații înainte de a le face față. Iar după școală, s-ar putea să găsești că este util pentru copilul tău să fii disponibil să vorbești dacă are nevoie. De ce să nu începeți o tradiție de a lua împreună o gustare după școală la masă, în timp ce discutați despre ziua lor și evaluați împreună cum a decurs totul?

Dacă nu vă puteți ajuta copilul să treacă singur prin anxietatea școlară, nu ezitați să solicitați ajutor. Administrația școlii copilului dumneavoastră poate avea resurse disponibile, iar un profesionist calificat în sănătate mintală vă poate ajuta, de asemenea, copilul să identifice cauza principală a anxietății și să înceapă să o rezolve, dezvoltând instrumente care vă pot ajuta pe parcurs”, a explicat psihologul Irina Mincă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Anxietatea școlară, un adevărat pericol: Psihologul Irina Mincă explică cum să facem diferența între stresul obișnuit și adevărata provocare emoțională / VIDEO

Irina Mincă: „Doar asta ar putea face toată diferența din lume”

De asemenea, expertul a explicat faptul că profesorii și educatorii sunt adesea în prima linie pentru a recunoaște semnele anxietății școlare la copii. Este o poziție unică și responsabilă care îi ajută să fie printre primii care pot oferi sprijin și îndrumare. Prin această implicare timpurie, se creează o punte esențială pentru a contacta părinții și a discuta strategii pentru a ajuta copiii să facă față anxietății școlare. 

„Profesorii și educatorii sunt adesea situați în mod unic pentru a recunoaște semnele de anxietate școlară la un copil înaintea oricui altcineva. Acest lucru vă pune în situația de a contacta părinții copilului devreme și de a discuta posibile strategii pentru a-l ajuta pe copil să facă față împreună anxietății. De asemenea, puteți ajuta, fiind pur și simplu un loc sigur în care să meargă copilul în zilele în care se luptă în mod deosebit. Poate ați putea dezvolta un cuvânt cod pe care copilul l-ar putea spune pentru a vă anunța că se simte anxios.

Profesorii copiilor mici ar putea dori să aibă în vedere o zonă de „chill-out” în camera lor, unde copiii să meargă atunci când se luptă. Acest lucru ar putea fi la fel de simplu ca un colț al camerei care este echipat cu un scaun de tip beanbag și cărți pentru ca micuțul să-și ia un moment singur. Pentru copiii mai mari și adolescenți, profesorii pot ajuta, fiind un adult de încredere cu care pot vorbi.

Când observi semne de anxietate, îi poți anunța că ești disponibil dacă are nevoie. A fi empatic și amabil poate ajuta la formarea unei conexiuni. A-i lăuda atunci când poți și a-i spune că îți pasă și că ești acolo dacă au nevoie de tine ar fi, de asemenea, de ajutor. Doar asta ar putea face toată diferența din lume”, a conchis Irina Mincă.

Vezi și Poate anxietatea școlară să influențeze viitorul și succesul unui copil în viață? Psiholog Irina Mincă: „Sunt viitori adulți neîncrezători în sine” / VIDEO

Urmărește emisiunea integral:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Invitati si Interviuri





DC Media Group Audience
pixel