Cum să împiedici copiii să mănânce în fața ecranelor

Data publicării:
Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels
Fotografie de la Jep Gambardella/ Pexels

Este tentant să oferiți tableta copiilor, astfel încât aceștia să stea și să mănânce în liniște. Cu toate acestea, a mânca în fața ecranului este rău pentru sănătatea ta. Iată cum să evitați sau să reduceți acest obicei.



A mânca în fața ecranelor nu este un obicei exclusiv copiilor. De fapt, o bună parte din populația adultă se uită la televizor sau își folosește telefonul mobil în timpul prânzului sau al cinei. 

În ciuda faptului că consecințele sunt evidente, multitasking-ul este o dinamică instalată în culturile moderne. Este vorba de a face mai multe lucruri în același timp, fără a ne concentra atenția asupra niciunuia dintre ele.

Atunci când multitasking-ul se schimbă frecvent pe masă, efectele asupra sănătății fizice și mentale nu întârzie să apară. În acest articol vă vom spune de ce este atât de important să împiedicați copiii să mănânce în fața ecranelor și cum să o faceți.

Ora mesei, o provocare zilnică 

Mâncarea și actul de a mânca reflectă un aspect relevant în ceea ce privește dezvoltarea și creșterea fizică, cognitivă și emoțională a copiilor. De aceea este important să aibă grijă de alimentația lor, precum și de relația pe care o stabilesc cu alimentele.

Ora mesei devine adesea destul de conflictuală, fie pentru că cei mici se plâng de mâncarea din farfurie, pentru că sunt excesiv de selectivi, fie pentru că pur și simplu refuză să mănânce. Prin urmare, o strategie mai mult decât obișnuită în acest scenariu este de a oferi divertisment stimulativ prin orice dispozitiv tehnologic. În acest fel, este adesea posibil ca minorii să mănânce calm și fără prezența unor crize de furie.

2. Fotografie... (pexels-jep-gambardella-6212571_18698300.jpg)

Foto: Jep Gabardella/ Pexels

La sfârșitul anului 2022, un studiu realizat de Universitatea Finis Terrae și care a făcut parte din campania „Nestlé pentru copii sănătoși”, a observat că, în prezent, 70% dintre persoanele intervievate au cel puțin un obicei alimentar prost, cum ar fi consumul de alimente în în fața televizorului sau a computerului.

Strategii pentru a împiedica copiii să mănânce în fața ecranelor

Fiecare familie are propriile reguli și stiluri parentale. Unele sunt mai rigide, în timp ce altele sunt mai flexibile și mai iertătoare. Oricare ar fi cazul dvs., puteți adapta aceste recomandări la nevoile dvs., cu scopul de a împiedica copiii să mănânce în fața ecranelor.

4. Fotografie... (pexels-helena-lopes-11589680_26842500.jpg)

Foto: Helena Lopes/ Pexels

1. Dați un exemplu bun

Amintiți-vă că copiii observă cu atenție ceea ce fac adulții. Ei chiar dau mai multă entitate acțiunilor noastre decât cuvintelor noastre. Așadar, este de așteptat ca ei să dorească să se uite la desene animate în timp ce iau prânzul dacă te uiți la rețelele de socializare sau la un program TV atunci când faci asta.

Prin urmare, dacă doriți ca copiii dumneavoastră să nu mănânce în fața ecranelor, este important să predați prin exemplu și să alegeți să lăsați telefonul mobil sau computerul deoparte în timpul meselor.

2. Creați o atmosferă plăcută pentru a preveni mâncatul în fața ecranelor 

Profitarea de mese pentru a vorbi în familie este o alternativă excelentă. În plus, pentru a crea o atmosferă plăcută, puteți prezenta preparatele într-un mod creativ și atrăgător pentru copii. În acest fel este posibil să se genereze în ei senzația că ora mesei poate fi plăcută și distractivă, chiar și fără prezența ecranelor.

3. Fotografie... (pexels-werner-pfennig-5445454_04463300.jpg)

Pexels: Werner Pfennig/ Pexels

3. Practicați alimentația conștientă

Mindful eating este o propunere interesantă care își propune să experimenteze actul de a mânca prin conștientizare. Este vorba despre includerea celor cinci simțuri și posibilitatea de a vă conecta cu alimentele într-un mod mai sănătos. Este un obicei care afectează pozitiv emoțiile celor care îl practică și, la rândul său, promovează armonia în familie în timpul meselor.

Mâncatul ar trebui să fie un moment special de împărtășit cu familia

Atunci când copiii sunt atenți la ecrane, ei nu reușesc să fie conștienți de ceea ce mănâncă și cu atât mai puțin apreciază aromele, texturile, mirosurile sau culorile alimentelor. În acest sens, promovarea comunicării în familie în timpul mesei, în locul ecranelor, poate fi o opțiune bună. În plus, practicarea alimentației conștiente poate fi o alternativă bună, deoarece aduce beneficii enorme. Este important ca prânzul și cina să fie trăite în fiecare zi ca un moment de distracție și liniște.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel