Două greșeli frecvente pe care le fac bunicii. Psiholog: „Uneori, mamaie sau tataie, fără să vrea, adaugă o povară mentală suplimentară părinților”

Data publicării:
Două greșeli frecvente pe care le fac bunicii. Psiholog: „Uneori, mamaie sau tataie, fără să vrea, adaugă o povară mentală suplimentară părinților” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Două greșeli frecvente pe care le fac bunicii. Psiholog: „Uneori, mamaie sau tataie, fără să vrea, adaugă o povară mentală suplimentară părinților” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Două subiecte pot genera conflicte semnificative între bunici și părinți în legătură cu creșterea copiilor. Conform unui psiholog, aceste două teme sunt deosebit de susceptibile de a provoca tensiuni în cadrul unei familii.



Bunicii sunt adesea un sprijin valoros pentru părinți, datorită timpului și experienței lor, care le permit să ofere un ajutor real.

Cu toate acestea, „uneori, fără să își dea seama, mamaie sau tataie pot adăuga o povară mentală suplimentară tinerilor părinți”, spune psihologul Anna Mathur, conform parents.fr. Unii părinți se confruntă cu dificultăți în a-și lăsa copiii în grija bunicilor, temându-se de conflicte legate de modul în care aceștia interacționează cu nepoții.

Un sondaj raportat de Good To Know a arătat că 43% dintre părinți nu sunt de acord cu alegerile educaționale ale propriilor părinți. Ca rezultat, 15% dintre ei spun că relația dintre bunici și copii are de suferit.

Două subiecte par să fie frecvent surse de conflict între bunici și părinți.

Psihologul Anna Mathur a analizat aceste două subiecte și a sugerat că părinții și bunicii ar trebui să își ajusteze perspectivele pentru a ajunge la un consens.

Citește și 3 afirmații pe care bunicii NU ar trebui să le spună nepoților niciodată. Specialiști: „Acestea ar trebui interzise!”

58% dintre părinți au declarat că disciplina a fost principala cauză a dezacordurilor

SURSA FOTO: freepik.com @Eye Em

Primul subiect de conflict este disciplina. În același sondaj, 58% dintre părinți au declarat că disciplina a fost principala cauză a dezacordurilor.

O mamă își împărtășește experiența, conform sursei citate: „Părinții mei erau destul de stricți când eram tânără. Știu că au făcut tot ce au putut, dar am citit mult despre dezvoltarea emoțională și am ales să-l cresc pe Jesse într-un mod mai blând. Știu că nu sunt de acord și au spus că sunt 'prea moale' cu ea. Zilele trecute, am auzit-o pe mama certând-o pe Jesse pentru că plângea. Am fost foarte furioasă, dar de fiecare dată când încerc să-i explic, se simte foarte jignită. Crede că s-a descurcat bine și că copiii trebuie să învețe să fie puternici”.

Psihologul recomandă să le oferiți bunicilor resurse precum cărți sau podcasturi. Acestea le vor permite să înțeleagă, într-o manieră educațională și informată, schimbările în stilurile parentale care au avut loc în ultimii ani și să abordeze mai bine aceste noi metode de educație care sunt preferate de părinți.

Vezi și Ce ar trebui să le spui bunicilor măcar o dată în viață?

Un alt subiect conflictual este mâncarea

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Conform studiului, 44% dintre neînțelegerile dintre bunici și părinți se învârt în jurul alimentelor oferite copiilor. Mulți bunici ignoră alergiile și intoleranțele alimentare ale nepoților. Unii oferă copiilor prea multe alimente nesănătoase, dăunătoare pentru sănătatea lor.

Psihologul explică aceste neînțelegeri prin creșterea conștientizării asupra acestui subiect în ultimele două decenii: „Am asistat la o conștientizare sporită a intoleranțelor alimentare, alergiilor și siguranței alimentare. Am lucrat cu mulți părinți pentru care acest aspect constituie o cauză a conflictului în familie și care simt că nevoile copilului lor sunt ignorate.”

Cel mai simplu mod de a combate această problemă, conform terapeutului, este să ai o conversație sinceră despre ce te deranjează și de ce. Transparența este cea mai bună metodă de a evita frustrarea și conflictul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel