Educație: 8 fraze care vor demotiva copilul. Află care sunt și evită să le pronunți

Data publicării:
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Motivația este foarte importantă pentru educația emoțională a copiilor. De aceea este important să evitați acele fraze care îi pot răni sau le pot tulbura stima de sine.



Motivația este cel mai puternic motor și fundament al disciplinei pozitive. Așa că trebuie să o punem în practică încă de la o vârstă fragedă, evitând rostirea acestor 8 fraze care demotivează copiii.

De fapt, atunci când spunem lucruri nepotrivite copiilor noștri, chiar și fără intenția de a-i răni, îi putem demotiva mult mai mult decât credem.

Amintiți-vă întotdeauna: cuvintele lasă amprente profunde asupra emoțiilor copiilor. De aceea trebuie să fim foarte atenți la felul sau conținutul lucrurilor pe care le spunem celor mici, mai ales când suntem supărați.

8 fraze care demotivează copiii

Uneori, fără să ne dăm seama, folosim fraze neplăcute, care pot rezona în capul copilului într-un mod foarte negativ. 

Pe lângă faptul că îi influențează motivația, ei îi reamintesc că „nu este capabil” să realizeze ceva ce ne dorim. 

Și în loc să-l facem să-și schimbe atitudinea, îi împiedicăm drumul spre maturitate. Să trecem la subiect și să vedem care sunt aceste 12 fraze care ne demotivează copiii.

1. „Ești foarte dezordonat”

Indiferent cât de supărați am fi, nu ar trebui să folosim niciodată această expresie. Deși intenția noastră este să îi facem mai ordonați, vom obține contrariul.

Copilul va înțelege că este dezordonat și, prin urmare, nu va face nimic pentru a se îmbunătăți. În schimb, trebuie să stabilești reguli clare de urmat acasă.

De exemplu, a face ordine în cameră în fiecare zi sau a curăța masa după ce a terminat de mâncat.

De asemenea, este util să implementăm consecințe atunci când regulile nu sunt respectate, dar nu ar trebui să folosim în niciun caz un calificativ negativ pentru a ne referi la copilul nostru.

2. „Ar trebui să fii ca fratele sau vărul tău”

Nu este cazul să facem comparații între copii, pentru că atunci când le facem îi oferim copilului nostru o modalitate de a înțelege că abilitățile lui nu sunt prețioase. Și ceea ce prețuim noi, el nu are. Ați privit vreodată problema din această perspectivă?

3. „M-am săturat de tine”

Chiar te-ai săturat? Cu siguranță nu, dar a arunca aceste vorbe la nervi este un gest extrem de grav. Trebuie să ne oprim furia înainte de a rosti propoziții pe care mai târziu le vom regreta. Un copil care aude această propoziție va crede că părinții lui nu-l mai iubesc, iar asta îl va împinge să cultive ura.

2. -imagine fara descriere- (pexels-anastasia-shuraeva-7204167_83955700.jpg)

Foto: Anastasia Shuraeva/ Pexels

4. „Spui minciuni”

Înainte de a crede că tot ceea ce spune copilul nostru sunt minciuni sau exagerări, trebuie să-l ascultăm. Dacă nu ne facem suficient timp să vorbim cu cel mic, nu vom putea ști dacă ceea ce ne spune este adevărat sau nu.

Așa că, oricât de obosiți am fi, trebuie să ne facem timp să-l ascultăm. Astfel va ști că poate avea întotdeauna încredere în noi.

5. „În ritmul acesta nu vei ajunge nicăieri”

Prin această propoziție nu facem decât să generăm frică în copiii noștri și cu siguranță nu o reflecție pentru schimbare. Ei vor simți că, dacă părinții lor sunt convinși că nu vor putea merge înainte în viață, nimeni altcineva nu va fi.

3. -imagine fara descriere- (pexels-kindel-media-8550841-1_02756600.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

6. „Nu știu când vei învăța”

Fiecare copil este diferit și are propriile caracteristici și timpi de învățare. Unii le este mai ușor decât alții, dar toată lumea învață în cele din urmă. Trebuie să avem răbdare și să nu-i certam niciodată pentru întârzierile lor cu astfel de fraze.

7. „Nu mai deranjați”

Este normal ca copiii să ceară totul, tot timpul. Curiozitatea lor este înnăscută și au nevoie să descopere de ce lucrurilor.

Uneori pot fi foarte insistenți și asta ajunge să ne enerveze, dar trebuie să evităm să cădem în fraze ca acestea pentru că vom transmite mesajul că ne enervează curiozitatea.

8. „Nu faci niciodată nimic bine”

Această frază este mai frecventă decât credem, mai ales când părinții sunt frustrați de performanța copiilor lor. Pe lângă faptul că este demotivant, este și complet fals.

În ciuda dificultăților pe care le prezintă fiecare individ, există întotdeauna puncte forte de evidențiat. Nu trebuie să uităm că pentru a învăța trebuie să faci greșeli.

4. -imagine fara descriere- (pexels-kindel-media-8550826-1_70759200.jpg)

Foto: Kindel Media/ Pexels

Expresii care demotivează copiii: concluzii

În această colecție de 8 fraze care demotivează copiii, am încercat să vă transmitem de ce este important să le evitați. Probabil că toți le-am spus de mai multe ori, dar nu trebuie să vă faceți griji pentru asta, ci propuneți să nu mai faceți asta. 

Uneori, furia ne face să spunem lucruri pe care nu le dorim sau pe care nu le spunem și ajungem să facem rău copiilor. Din acest motiv este important să vă acordați un moment pentru a respira și să vă gândiți foarte bine ce să le spuneți. 

Amintiți-vă că cuvintele care ne rănesc cel mai mult sunt cele care vin de la oamenii cei mai importanți pentru noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel