”Gata cu plânsul!”: Cum să potolești crizele de plâns la copii în funcție de vârsta lor

Data publicării:

Crizele de plâns ale copiilor și ale nou-născuților ne pun uneori în mare dificultatepentru că nu suntem în stare să ne liniștim și să ne consolăm copiii.



Fie că este vorba de un strigăt brusc de noapte al unui nou-născut, de un strigăt de neconsolat și disperat la 3 ani sau de copii de 6 ani care plâng fără motiv și fără cauze aparente, întotdeauna există pași pe care îi poți urma și care te pot ajuta să îl calmezi pe copilul tău când plânge.

Multe mame îmi spun adesea:

„Cum îl fac să nu mai plângă atunci când face o criză? Când fiul meu plânge, nu suport! Îmi pierd imediat răbdarea și nu știu ce să fac”.

„Când plânge, nu înțeleg ce s-a întâmplat. De ce nu-mi spune ce vrea când plânge? Plânge o jumătate de oră, dar nu spune de ce!”

Primul pas fundamental: dacă începi cu scopul de a-ți face copilul să nu mai plângă, pierzi imediat, din start...

2. -imagine fara descriere- (pexels-tre1baa7n-long-7743765_57215300.jpg)

Foto: Trebaan Llong/ Pexels

În general, este foarte util să nu luăm în considerare plânsul nou-născuților și copiilor așa cum au făcut-o părinții noștri sau poate bunicii noștri.

În primul rând, atunci când un copil plânge, primul indiciu este să faci tot posibilul pentru a nu fi alarmat sau a intra în criză. Nici măcar să nu pleci cu armura și sulița în mână gândindu-te: „Acum trebuie să mă angajez: primul meu obiectiv trebuie să fie să te fac să te oprești!”

De ce nu ar trebui reprimat plânsul? Simplu: prin plâns orice ființă umană exprimă un sentiment, o teamă, o teamă sau exprimă o nevoie. Acest lucru se aplică și mai mult nou-născuților și copiilor.

Așa că plânsul, fie că este plânsul nocturn al unui copil de 5 luni, plânsul brusc al unui copil de 2 ani sau un plâns de neconsolat la 4 ani, în adevăr nu trebuie reprimat. 

Sfaturi

Am văzut că copilul tău are nevoie să plângă pentru că plângând nu numai că ne cere ajutorul, dar la nivel fiziologic se eliberează de tensiune excesivă, se golește de tristețe, durere, frustrare, nervozitate ...

Așa că cel mai eficient lucru pe care îl putem face, rămânând calmi, este să ne apropiem de el, să-l îmbrățișăm, să-l ridicăm sau să ne aplecăm, să-l privim în ochi și arătându-ne empatia putem spune de exemplu:

„Offf, dragoste ce s-a întâmplat? Desigur, dacă vrei să plângi, plânge. Nu îți face griji"

3. -imagine fara descriere- (pexels-gustavo-fring-4173335_96328200.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Și stăm cu el, spunându-i de exemplu:

  „Dar e atât de trist... La naiba, ești atât de supărat, iubire”

  „Desigur că ți-a fost frică... Doamne, ce alunecare ai făcut de pe scaun!”

  „Vino iubire, arată-mi unde te-ai rănit”

În acest moment vei observa că copilul tău începe să se calmeze. Dacă poate vorbi, vă va putea spune și ce s-a întâmplat și cum se simte.

Dacă copilul tău plânge, dar nu poate vorbi...

În acest caz, copilul tău nu are alte instrumente care să te facă să înțelegi ce s-a întâmplat, în afară de plâns, așa că va trebui să-ți activezi intuiția și abilitățile de observație.

Va trebui să înveți să-ți observi copilul cu atenție pentru a înțelege ce s-ar fi putut întâmpla.

De exemplu, în cazul plânsului unui bebeluș de 3 luni, acesta ar putea avea nevoi fiziologice: poate îi este foame, este somnoros, simte cald sau frig sau este inconfortabil sau are nevoie de contact.

Sau în cazul unui copil de 1 an poate s-a plictisit, a vrut să atingă ceva si nu l-ai lăsat să atingă, a vrut să se cațere undeva și nu a putut.

Dacă copilul tău este mai mare și poate vorbi

Atunci când copiii de 6-7 ani plâng aceștia sunt capabili să ne spună exact ce simt și ce fel de emoție este, dacă sunt supărați, pe cine, dacă sunt triști, dezamăgiți, plictisiți, etc.

Copilul de 6-7 ani este deja la o vârstă la care vorbește și ne comunică calm raționamentul, dar pur și simplu nu poate exprima ceea ce simte, chiar și în acest caz trebuie să fim puțin "intuitivi” și să îl ajutăm să o facă.

Deci și în acest caz interveniți și, dacă este posibil, evitați să-i spuneți, de exemplu: să nu mai plângă că mare... sau că nu s-a întâmplat nimic așa de grav sau că se va face de rușine.

1. -imagine fara descriere- (pexels-pixabay-256657_01456200.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

În schimb, este mult mai util dacă empatizăm cu el:

„Oh, draga mea, ce s-a întâmplat atât de rău?”. Ceea ce faci și spui trebuie să fie ceva ce simți cu adevărat. Te identifici cu adevărat și te pui în pielea lui. Chiar ești alături de el în acel moment, te simți aproape de ceea ce simte și vrei să-l ajuți. Înțelegeți ce simte în acel moment.

Dacă simte că nu ne grăbim să-l oprim să plângă și nu suntem supărați pe el, copilul tău va începe să se relaxeze, să se calmeze și să nu mai plângă sau să țipe.

În acel moment putem întreba ce s-a întâmplat. Dacă nu ne spune, trebuie să ne folosim puțin intuiția adultă și să sugerăm ce s-ar fi putut întâmpla pentru a debloca confesiunea.

De exemplu:

„Știi ce este? După părerea mea, ești puțin obosit”

Și dacă el spune nu:

„Bine, bine, nu este oboseală. Așa că, între timp, hai să stăm aici, tu și cu mine, și să facem ceva să ne liniștim.”

Sau:

„Știi, ce cred eu că este? Doar că azi dimineață ai vrut să porți acea cămașă. Am făcut totul în grabă. Cămașa nu era curată și acum ești supărat pentru asta?”

În general, noi, adulții, ne străduim să ne gestionăm bagajul intern, suntem mereu supărați fără să înțelegem de ce, ne pierdem imediat răbdarea, ne chinuim să luăm singuri măsuri pentru a găsi soluții. Din păcate, de multe ori nu suntem autonomi din acest punct de vedere.

Nu știm să rămânem calmi și lucizi, nu este nevoie de mult și erupem imediat ca vulcanii și ne pierdem controlul.

Și asta se întâmplă pentru că în copilărie primeam adesea exemple de la adulți furioși, care nu încercau să ne înțeleagă, dar care aveau tendința de a ne reprima sentimentele, aveau tendința să ne aducă la tăcere cu tonuri dure și priviri înghețate fără a primi și a înțelege cauza tristeții noastre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel