Haine, machiaj și ipostaze pentru adulți: Fetițele (înfricoșătoare) ale noului mileniu. Nu denaturați inocența copiilor voștri

Data actualizării: | Data publicării:

Căutați doar „haine pentru fete” pe internet pentru a vedea cum, printre rochii princiare și costume roz, fuste mini și topuri care lasă burta la vedere, bikini și o serie întreagă de articole vestimentare, evident, concepute pentru femeile adulte, în felul lor, disponibile numai în dimensiuni microscopice pentru a se potrivi cu dimensiunile unei fetițe de cinci ani... și apoi ne arătăm scandalizați de ”încotro merge societatea”...



Fuste mini, pantaloni scurți, topuri și ipostaze sexy în cataloage: fetele foarte tinere sunt îmbrăcate de casele de modă - și de asemenea de mulți părinți - de parcă ar fi adulți conștienți de corpul lor și de sexualitatea lor, dar nu sunt.

Și la un moment dat a fost un tată care s-a avântat pe rețelele de socializare pentru că și-a dat seama cât de greu este să găsească haine potrivite pentru fiica lui, haine care să nu fie „sexy” sau în orice caz fără referiri explicite la sexualitate.

Acest tată și-a folosit contul TikTok pentru a vorbi despre experiența sa, a ridicat de fapt problema mai largă a hiper-sexualizării hainelor în copilărie și preadolescent.

Câteva milioane de vizualizări: atât a obținut videoclipul său, care descrie și potrivirea hainelor de fete și băieți, care, potrivit lui, este adesea mai strâmtă decât cea a hainelor de băieți și fete. Dar hiper-sexualizarea îmbrăcămintei fetelor nu este doar frustrantă pentru părinții care doresc să creeze medii sigure pentru fiicele lor, ea poate avea și efecte pe termen lung asupra percepției de sine a copilului.

Potrivit unui articol al Asociației Americane de Psihologie, fetele tinere expuse la mass-media de sexualizare și obiectivare au mai multe șanse de a experimenta nemulțumire corporală, depresie și stima de sine scăzută. 

Doar caută ”haine pentru fete”

Doar căutați „haine pentru fete” pe orice motor de căutare pentru a vedea cum, printre rochii princiare și costume roz, fuste mini și topuri care lasă toată burtica la vedere, bikini cu push-up (pentru fete???) și o serie întreagă de îmbrăcăminte articole concepute pentru femeile adulte, numai în dimensiuni microscopice pentru a se potrivi cu dimensiunile unei fetițe de cinci, opt, zece ani.

Principalele lanțuri care produc și comercializează îmbrăcăminte pentru copii și preadolescenti comercializează haine - și chiar pantofi cu toc mic - pe care mulți le consideră nepotrivite fetelor și preadolescentilor care nu se ocupă de conceptul de sexualizare. 

2. -imagine fara descriere- (pexels-anastasia-shuraeva-8084487_12096700.jpg)

Foto: Anastasia Shuraeva/ Pexels

Articole de îmbrăcăminte ca acestea sunt un exemplu al modului în care fetele sunt pregătite încă de la o vârstă foarte fragedă pentru a se adapta la o cultură a obiectivării: o cultură în care femeile sunt văzute ca o sumă de părți ale corpului, întotdeauna disponibile sexual și a cărei valoare constă în măsura în care par sexy în ochii băieților și bărbaților.

Cu toate acestea, sexualizarea timpurie este dăunătoare aspirațiilor fetelor și adolescenților, deoarece, pe de o parte,  influențează modul în care băieții și bărbații le văd și le tratează, dar cel mai grav este că le privează de dreptul la copilărie.  Prin urmare, nu este o practică fără contraindicații. Într-adevăr, nu ne obosim să spunem cu voce tare că este o practică rușinoasă. 

Mergem în direcția greșită?

Acolo unde există sărăcie economică și educațională, dreptul la copilărie pierde în greutate. Băieții și fetele din anumite contexte sociale au o viziune restrânsă asupra perspectivelor posibile și nu se bucură de aceleași drepturi - la joacă, la studiu, la liniște - ca băieții și fetele care trăiesc în contexte sociale mai privilegiate.

Sexualizarea timpurie devine atunci „naturală”: nu numai îmbrăcămintea sexualizează, ci și societatea care înconjoară aceste fete și băieți, deseori  viitori părinți precoci, lucrători precoci, adulți precoci.

3. -imagine fara descriere- (pexels-monstera-production-5200811_30038000.jpg)

Foto: Monstera Production/ Pexels

Ce se află în spatele folosirii pe scară largă a îmbrăcămintei sexy?

Nu are nimic de-a face cu a fi progresist sau a vorbi despre auto-determinare acolo unde lipsesc chiar și elementele de bază ale cunoașterii de sine.

Ceea ce văd fetele în filme, jocuri video, videoclipuri muzicale (inclusiv versuri) și pe rețelele de socializare sunt imagini nepotrivite, deoarece pot provoca daune psihologice, nu pentru că din punct de vedere social cultura dominantă nu acceptă ca fetele să fie inspirate de personaje sexy din videoclipurile muzicale.

Când le permitem fetițelor să urmărească conținut în care tinerii adulți au iubiți și se îmbracă provocator, este și normal ca acestea să fie primele care să aleagă fusta mini sexy atunci când merg la magazine. Dar să nu ne amăgim că știu ce fac, fetițele copiază fără să analizeze, nu știu că la ce aspiră este o (auto)sexualizare timpurie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel