Iată 3 comportamente tipice ale părintelui narcisist, conform experților

Data publicării:
Iată 3 comportamente tipice ale părintelui narcisist, conform experților / FOTO: freepik.com @zinkevych
Iată 3 comportamente tipice ale părintelui narcisist, conform experților / FOTO: freepik.com @zinkevych

În fața unui părinte narcisist, un copil poate fi influențat să ignore propriile sale emoții, nevoi și dorințe pentru a satisface dorințele acestui părinte. Un psiholog a identificat trei semne distinctive.Părinții narcisici pot întâmpina dificultăți în dezvoltarea unei relații sănătoase și împlinite cu copilul lor.

Conform specialiștilor, acest tip de personalitate se confruntă cu dificultăți în conștientizarea de sine, compasiune, răbdare și empatie.

„Am observat că adulții care au avut părinți narcisici pot suferi de auto-învinovățire, îndoială de sine și sentimentul constant că nu sunt suficient de buni”, explică psihologul Ramani Durvasula într-un interviu pentru CNBC. Prin practica sa, ea a identificat trei trăsături comportamentale care indică un caracter narcisist.

Văd copiii ca pe o proiecție a lor înșiși


„Dacă copilul se conformează dorințelor părinților, atunci va fi lăudat și apreciat. În schimb, dacă nu face acest lucru, se expune riscului de a fi ignorat sau criticat”, explică psihologul.

Această dinamică îi îndeamnă pe copii să își pună în umbra propriile emoții, nevoi și dorințe pentru a răspunde cerințelor părinților lor. Astfel, există riscul ca ei să nu își dezvolte abilitățile de gestionare și exprimare a emoțiilor.

Se așteaptă ca un copil să reflecte emoțiile lor


În cadrul aceleiași dinamici, un copil cu părinți narcisici se va obișnui să își ajusteze mereu starea emoțională pentru a se potrivi cu cea a părinților săi, crezând că emoțiile acestora depind de el.

„Pentru un părinte narcisist, dacă starea emoțională a copilului nu se potrivește cu a lor (de exemplu, copilul este trist în timp ce părintele este fericit), aceștia pot interpreta această discrepanță ca pe o trădare. În timp, copilul poate să își piardă încrederea în propriile emoții”, explică psihologul.

Îi umilesc pe copiii care au sau își exprimă nevoi


„Părinții narcisici frecvent ignoră dorințele, preferințele sau opiniile copiilor lor”, observă expertul.

Într-adevăr, la fel ca și în cazul primelor două comportamente, părintele narcisist se plasează pe primul loc în lista lor de priorități.

Ca rezultat, ceilalți membri ai familiei, în special copiii, sunt concentrați pe satisfacerea nevoilor acestui părinte.

Părintele narcisist poate institui această dinamică, astfel încât să nu țină cont de nevoile celorlalți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google NewsTe-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii

DC Media Group Audience
pixel