Importanța dezvoltării inteligenței matematice la copii

Data publicării:

Inteligența matematică ne permite să înțelegem realitatea din jurul nostru, cum ar fi, de exemplu, pentru a citi și înțelege știri economice importante pentru țara noastră. 



Învățarea și formarea inteligenței matematice la copii este esențială pentru dezvoltarea cognitivă. De fapt, competența matematică este necesară pentru a descrie și analiza:

- Cantitati.

- Spaţiu.

- Formele.

- Schimbări.

- Relaţii.

- Incertitudine și posibilități.

Aceasta este o atitudine prezentă în toate aspectele vieții oamenilor. Din acest motiv, este important ca copiii, încă de mici, să învețe să o aprecieze și să o înțeleagă.

Potrivit lui Howard Gardner, inteligența logico-matematică este capacitatea de a folosi numerele în mod eficient și de a raționa corect. Aceasta include următoarele abilități:

- Analizarea situațiile în mod logic.

- Rezolvarea probleme de matematică.

- Utilizarea și reprezentarea sistemelor de cuantificare numerică.

Pentru a dobândi aceste abilități, copiii trebuie să se simtă confortabil cu numerele și sarcinile care implică utilizarea lor. De asemenea, este esențial ca aceștia să învețe să înțeleagă informațiile prezentate în termeni matematici.

Potrivit dr. María del Carmen Chamorro, dimensiunile abilității matematice pe care copiii trebuie să le învețe în timpul fazei școlare sunt următoarele:

- Înțelegerea noțiunilor, proprietăților și relațiilor matematice.

- Dezvoltarea abilităților procedurale.

- Gândire strategică: formularea, reprezentarea și rezolvarea problemelor.

- Abilități de comunicare și raționament matematic.

- Atitudini pozitive față de situațiile matematice.

- Conștientizarea propriei abilități matematice.

1. -imagine fara descriere- (pexels-nila-racigan-16545361_18361200.jpg)

Foto: Nila Racigan/ Pexels

În sistemul de învățământ actual, predarea matematicii este focalizată într-un mod sistematic și repetitiv: exercițiile de calcul și aritmetică sunt efectuate continuu până la rezolvarea acesteia.

Prin urmare, activitățile matematice propuse la școală se bazează pe memorarea unei serii de pași pentru a ajunge la soluție. În multe cazuri, copiii rezolvă sarcinile mecanic, fără a folosi reflecția și raționamentul logic pentru a găsi răspunsul corect la exercițiu.

Pentru a remedia această problemă, profesorii trebuie să renunțe la metodologia tradițională de predare și să aplice una mai practică. Adică, elevii trebuie să învețe matematica prin activități realiste care să exemplifice utilitatea cunoștințelor numerice.

În acest sens, au fost incluse mai multe elemente inovatoare, în vederea realizării unui tip de educație bazată pe competențe, care sunt:

- Promovarea unei atitudini active în procesul de învățare a matematicii.

- Promovați satisfacția și plăcerea de matematică prin activități ludice.

- Dezvoltați creativitatea în rezolvarea problemelor.

- Promovarea manipulării obiectelor matematice.

- Reflectați asupra dobândirii gândirii logice.

- Promovați încrederea în sine.

- Promovarea transferului de cunoștințe matematice în viața de zi cu zi. 

- Dezvoltați capacitatea de a utiliza eficient noile tehnologii.

Importanța dezvoltării inteligenței matematice

Dezvoltarea inteligenței matematice este esențială pentru a trăi în cultura și societatea de astăzi. Într-adevăr, această capacitate intelectuală ne permite să înțelegem programe, hărți, grafice, tabele, analize etc. De asemenea, oferă abilități de bază pentru a face achiziții, vânzări, facturi, călătorii, rețete etc.

3. -imagine fara descriere- (pexels-karolina-grabowska-7692464_38497900.jpg)

Foto: Karolina Grabowska/ Pexels

Adică, datorită cunoașterii și înțelegerii logicii și calculului numeric, multe sarcini din viața de zi cu zi pot fi îndeplinite. Pe de altă parte, inteligența matematică încurajează gândirea critică și divergentă, care este indispensabilă pentru:

- Conducerea de dezbateri și discuții în care să vă prezentați și apărați ideile cu anumite criterii.

- Te învață să selectezi și să înțelegi informațiile furnizate de mass-media, mai ales dacă se referă la aspecte matematice. Cum ar fi date, statistici etc.

- Te învață să cauți modele și relații între idei și concepte și să acorzi mai multă importanță detaliilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel