Luați notițe: 6 moduri de a-i învăța pe copii să abordeze discuțiile și certurile

Data actualizării: | Data publicării:

A exprima o opinie, a convinge sau a negocia sunt toate aptitudinile necesare de-a lungul existentei noastre. Îți explicăm cum să-ți înveți copilul să se ceartă de la o vârstă fragedă.



Comunicarea este baza tuturor relațiilor umane. Există multe situații de zi cu zi care implică convingerea, negocierea, exprimarea opiniilor și ajungerea la acorduri. A ști cum să faci acest lucru în mod corespunzător este esențial pentru a obține succesul la nivel personal, social și profesional. Prin urmare, vrem să vă vorbim despre importanța de a-i învăța pe copii să comunice.

Această abilitate se îmbunătățește pe măsură ce copiii cresc, se maturizează cognitiv și au mai multe oportunități de a exersa. Cu toate acestea, unii copii au abilități înnăscute mai mari decât semenii lor, deoarece abilitățile lor lingvistice sunt mai avansate. În ciuda acestui fapt, toată lumea își poate perfecționa abilitățile sociale și poate obține rezultate excelente. 

2. Fotografie... (pexels-katerina-holmes-5905505_33233900.jpg)

Foto: Katerina Holmes/ Pexels

Familia și școala ar trebui să încurajeze această învățare

Familia este principalul agent de socializare, iar dinamica observată aici va fi cea care stabilește liniile directoare pentru viitorul comportament al copilului. Din același motiv, trebuie să te asiguri că modul în care comunici cu copilul tău și exemplul pe care îl dai atunci când interacționezi cu alte persoane reflectă valorile și comportamentele pe care vrei să i le transmiți. Pentru a face acest lucru, acordați atenție următoarelor aspecte.

1. Propune-i subiecte

Când încercați să motivați un copil să efectueze o anumită acțiune, expresii precum „pentru că așa spun” sau „pentru că sunt mama ta” nu sunt suficiente. Dimpotrivă, este important să le explicăm motivele solicitării noastre.

La fel, atunci când încearcă să ne convingă cu privire la o problemă, este foarte bine să-i întrebăm care sunt motivele care îi determină să gândească în acest fel anume. Acest lucru îi ajută să-și structureze ideile și să le poată prezenta mai clar.

2. Fii respectuos

Trebuie spus că a discuta nu este sinonim cu a se contrazice, iar obiectivul nu trebuie să fie acela de a fi deasupra celuilalt sau de a ne impune opinia. Pentru ca o discuție să fie productivă, trebuie să căutați un teren comun și să vă adresați întotdeauna interlocutorului cu respect. Cine pierde forma, pierde rațiunea. În acest sens, a nu fi de acord sau a fi furios nu ne dă dreptul de a răni sau ataca o altă persoană.

3. Ascultă și respectă copiii

Când îi învățăm pe copii să comunice, trebuie să-i învățăm și să asculte. Și este necesar să cunoașteți părerea și cererile celeilalte părți pentru a putea negocia. De aceea este esențial să oferim copiilor spațiu de exprimare încă de la o vârstă fragedă.

Dacă îți ignori copilul atunci când vorbește, îi slăbești ideile sau îl faci să înțeleagă că părerile lui nu au nicio valoare din cauza vârstei sale fragede, este probabil să nu știe nici măcar să aplice ascultarea activă când va crește.

1. Fotografie... (fotografie-de-la-cottonbro-studio-httpswww-pexels-comro-rofotografiebalet-dans-dragu-adorabil-6716660--copii--gemeni--dicutii--baieti_29405900.jpg)

Foto: Ksenia Chernaia/ Pexels

4. Gestionează emoțiile

Uneori, certurile ne supără și generează emoții negative intense. În aceste stări nu putem să ne exprimăm clar sau să ajungem la acorduri. Putem chiar să spunem cuvinte nepotrivite împotriva celeilalte persoane. Așadar, încercați să-i învățați pe copii tehnici simple pentru a-și controla entuziasmul, astfel încât să se poată calma înainte de a răspunde. Și, desigur, asigurați-vă că aplicați și acest ghid.

5. Fii asertiv

Comunicarea asertivă este foarte utilă atunci când trebuie să ne comunicăm dorințele și opiniile unei alte persoane. Mai ales dacă acestea sunt diferite de ale tale. Pentru a ajuta copiii să o aplice, îi putem încuraja să urmeze următorii pași:

- Vorbește despre ceea ce simți, în loc să ataci ceea ce a făcut cealaltă persoană.

- Prezentați-vă argumentele cu exemple concrete.

- Faceți cereri clare despre ceea ce doriți.

- Evidențiați beneficiile pe care ambele persoane pot obține dacă se ajunge la un acord.

6. Exersează în fiecare zi

Ca orice abilitate, abilitatea argumentativă trebuie exersată frecvent pentru a se îmbunătăți. Din același motiv, la școală și acasă trebuie să oferim copiilor oportunități de discuție. În timp ce mănânci în familie, poți propune un subiect de conversație și permite tuturor să-și prezinte punctele de vedere.

Învățarea copiilor să abordeze o ceartă îi va ajuta să obțină succes

A-ți învăța copiii să facă față unei discuții și să se certe este un efort care necesită o anumită atenție față de comportamentele lor și dinamicii care apar acasă.

Ascultarea, respectul, calmul și asertivitatea nu sunt întotdeauna ușor de aplicat și întreținut. Amintiți-vă că aceste învățături vă vor permite să creați o legătură mai sănătoasă cu copiii voștri și să mențineți un mediu mai bun în familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel