Lucruri făcute mai bine de creierul copiilor decât de creierul părinților. Neuropsiholog: „Învață de la ei!”

Data publicării:
Lucruri făcute mai bine de creierul copiilor decât de creierul părinților. Neuropsiholog: „Învață de la ei!” / FOTO: freepik.com @standret
Lucruri făcute mai bine de creierul copiilor decât de creierul părinților. Neuropsiholog: „Învață de la ei!” / FOTO: freepik.com @standret

Pare că există o tendință să credem că un creier mai dezvoltat înseamnă performanțe mai bune în tot ceea ce facem. Totuși, există situații în care un creier mai evoluat poate avea și dezavantaje. 



Pe măsură ce îți dezvolți abilitățile intelectuale, poți dezvolta și idei preconcepute și poți pierde contactul cu partea ta instinctivă și emoțională, spune expertul în creierul copiilor, neuropsihologul Álvaro Bilbao pe blogul său. Pentru mulți părinți, interacțiunea cu copiii lor și înțelegerea nevoilor, emoțiilor și sentimentelor lor reprezintă o oportunitate de a se reconecta cu propriul lor copil interior.

„Îți propun să gândești și să simți așa cum o fac copiii tăi, te poate face puțin mai fericit. Învață de la ei!”, transmite Álvaro Bilbao.

SURSA FOTO: freepik.com @oksix

Întinde-te dimineața

Este ceva ce sigur ai observat când îi trezești dimineața pe cei mici. Cu cât sunt mai mici, cu atât se întind mai mult în fiecare dimineață pentru a-și pregăti corpul pentru ziua care urmează. Este un exercițiu sănătos pe care, într-un fel, majoritatea oamenilor îl uită pe măsură ce îmbătrânesc.

Uneori ne grăbim sau avem prea multe lucruri pe cap, iar acest instinct natural este trecut cu vederea. Este o pierdere, dar nimic nu ne împiedică să redescoperim această plăcere. Poți încerca să-ți amintești de acest lucru măcar mâine dimineața când te ridici din pat.

Traiește în prezent

Copiii nu se îngrijorează de facturi, vacanțe viitoare sau ce vor mânca a doua zi. Ei trăiesc pur și simplu în momentul prezent și simt fiecare clipă în profunzime. Partea din față a creierului lor nu este încă dezvoltată, ceea ce îi ajută să fie prezenți în prezent, fără să se gândească la viitor.

Mulți adulți înțeleg importanța de a trăi în prezent și încearcă diverse tehnici, cum ar fi mindfulness-ul sau meditația, pentru a se reconecta cu această stare de spirit a copilului interior. Un mod mai simplu de a experimenta acest lucru este să te joci cu copiii tăi și să vezi lumea prin ochii lor.

Fă-ți noi prieteni

Unul dintre lucrurile mai triste când îmbătrânim este că devine tot mai dificil să ne facem noi prieteni. Majoritatea adulților își stabilesc un grup de prieteni și uneori le este greu să se deschidă către alții.

În schimb, un copil are oportunități nesfârșite de a-și face noi prieteni, fie că este la groapa de nisip sau la coada pentru tobogan. Mintea lor este deschisă către lucruri noi și lipsită de prejudecăți, făcând conexiunea cu ceilalți extrem de ușoară pentru ei.

Norocul nostru este că, odată cu maternitatea, avem o mulțime de oportunități noi de a ne face prieteni printre familiile cu copii mici, pe care le întâlnim la școală sau în parc. 

Spune NU fără să te simți vinovat

„Mă uimește să văd cât de firesc spun copiii mei „nu” la multe dintre întrebările mele. Ei nu sunt preocupați de normele sociale și, prin urmare, sunt capabili să spună `nu` fără să se scuze, să ofere explicații sau să simtă vreo vinovăție. Este incredibil să poți spune pur și simplu `nu` atunci când simți că nu îți dorești să faci ceva!”, spune neuropsihologul.

Este posibil să faci același lucru, exprimându-ți calm și cu un zâmbet ceea ce simți sincer și cu dragoste în inima ta. În plus, abilitatea de a spune „nu” copiilor într-un mod natural este una dintre cele 7 chei pentru a stabili limite fără dramatism și pentru a-i ajuta pe cei mici să respecte regulile de bun simț.

Simte emoțiile

Copiii se bucură de jocuri, sunt uimiți de lucruri simple și trăiesc viața cu un entuziasm contagios. Pentru adulți, însă, poate fi mai dificil să găsească uimirea și entuziasmul în lucrurile de zi cu zi. Este păcat, deoarece jocul și capacitatea de a fi uimit sunt aspecte esențiale ale fericirii.

Entuziasmul poate contribui și la o viață mai lungă și mai pozitivă. Un studiu din anii '90 a descoperit că persoanele în vârstă care păstrau speranța de viață trăiau, în medie, cu 6 ani mai mult decât cei care nu o aveau.

„De aceea, de ani de zile, unul dintre moto-urile mele a fost `învață două lucruri noi pe an`. Sunt convins că explorarea constantă și învățarea de lucruri noi ne menține motivați și entuziasmați pe tot parcursul vieții. Găsește-ți o sursă de inspirație. Atât sănătatea, cât și starea ta de spirit îți vor mulțumi”, a mai precizat Álvaro Bilbao.

Îmbrățișează

Pentru copii, o îmbrățișare este ceva natural și simplu. Te îmbrățișează când îi ridici din pat, te îmbrățișează când te întorci acasă și când vor să se joace cu tine.

„O îmbrățișare de la un copil este lungă, moale, sinceră și fără prea multe bătăi pe spate (acele bătăi înseamnă, de obicei, că vor să se dezlipească)”, mai spune expertul în creierul copiilor.

Studiile arată că îmbrățișările oferă multe beneficii psihologice, printre care sentimentul de siguranță, relaxarea mușchilor, eliberarea oxitocinei (hormonul de legare), stimularea sistemului imunitar și eliberarea serotoninei (hormonul fericirii), în special atunci când îmbrățișarea este lungă și sinceră.

Cu siguranță, dacă am îmbrățișa mai mult partenerii noștri, am simți o conexiune mai puternică și mai multă fericire în relația noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel