Nuditatea în fața copiilor tăi: da sau nu? Dacă da, până la ce vârstă ar fi permisă

Data actualizării: | Data publicării:

Pentru mulți părinți să se arate goi în fața copiilor lor este normal, în timp ce pentru alții cel mai strict sentiment al modestiei este în vigoare încă de la o vârstă foarte fragedă. Este corect sau greșit? Să vedem cum să ne comportăm în aceste cazuri.



Întrebarea este una dintre cele arzătoare. Este un lucru bun să te arăți gol în fața copiilor tăi sau ar fi mai bine să-l eviți?

Sunt unele familii pentru care este normal să plece la duș fără să poarte nimic, chiar dacă sunt copii, evident care sunt mici, aleargă prin casă.

O fac astfel încât să încurajeze o abordare normală și graduală a corpului uman, fără a ascunde nimic. Alte familii, însă, trăiesc această situație cu jenă și apelează la un sentiment de modestie, evitând să se arate fără haine.

Cum să te comporți în aceste cazuri?

Va fi potrivit ca copiii noștri să ne vadă corpul gol sau poate este mai bine să purtăm mereu ceva, chiar și doar lenjerie intimă, când copiii noștri sunt prin casă? Cele două abordări sunt ușor diferite și există argumente pro și contra de care trebuie să fii conștient.

Până la ce vârstă ar trebui să ne arătăm goi în fața copiilor noștri?

Când sunt încă nou-născuți, contactul piele-pe-piele este recomandat de pediatri și moașe, care de la primele respirații în această lume sugerează noilor părinți să găsească momente pentru a fi atât de apropiați. Aceasta este o îmbrățișare fundamentală care îi ajută pe cei mici să crească bine și să nu se simtă prea pierduți într-o lume pe care încă nu o cunosc. Pe măsură ce cresc, totuși, copiii pot dezvolta o anumită curiozitate față de corpul uman.

Până la 3-4 ani nu sunt probleme, deoarece copiii nu văd distincții între propriul lor corp și cel al părinților, în special cel al mamei.

Începând de la această vârstă însă, ceva se schimbă. Devin curioși, pun întrebări, vor să știe tot ce este de știut despre diferite părți ale corpului. Acest lucru este normal: pentru ei nu este deloc jenant să ne vadă ieșind de la duș fără nimic pe noi. De multe ori jena și disconfortul sunt trăite mai mult de părinți, care totuși trebuie să înțeleagă că totul este normal. De asemenea, pentru că pe măsură ce copiii noștri cresc vor începe să simtă un pic de disconfort , dar până la vârsta școlară acest lucru nu se întâmplă de obicei.

Arătându-te goală în fața copiilor tăi: este corect sau greșit?

Dacă observăm că copilul nu are reacții speciale și se simte confortabil atunci când ne plimbăm prin casă fără haine, atunci putem continua să avem acest comportament în siguranță. Înseamnă că nu simte niciun disconfort.

Dimpotrivă, dacă observăm că în viața lui începe să se strecoare un sentiment de modestie, atunci ar fi mai bine să discutăm despre asta cu ei și poate să începem să nu mai mergem dezbrăcați prin casă, respectând intimitatea fiecăruia.

Psihologii sfătuiesc, de fapt, să vorbești mereu cu copiii tăi, răspunzând la toate întrebările lor și eliminând orice îndoieli pe care le pot avea cu privire la problemele chiar și delicate, precum cele legate de descoperirea corpului uman.

Nu este întotdeauna atât de simplu, dar trebuie să faci un efort pentru a putea crește copii curioși care sunt capabili să găsească mereu răspunsuri la întrebările lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel