Oamenii de știință au descoperit legătura dintre bisfenolul A și copiii cu autism sau ADHD

Data publicării:
Fotografie de la Sharefaith/Pexels
Fotografie de la Sharefaith/Pexels

Potrivit unui nou studiu, expunerea la aditivi din plastic și, mai important, modul în care organismul îi excretă ar putea fi un indicator pentru diagnosticul de autism și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) la copii.



Numărul persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist (ASD) și tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) a crescut dramatic în ultimele decenii, iar cercetările continuă să aprofundeze factorii implicați în aceste afecțiuni.

Un studiu a arătat că există o diferență în cât de eficient elimină copiii cu autism sau ADHD aditivul comun de plastic bisfenol A (BPA), în comparație cu copiii neuro-tipici.

BPA este folosit în multe procese de fabricare a materialelor plastice și plasticului și poate fi găsit și în cutiile de alimente și băuturi. Cercetările anterioare l-au legat și de problemele de sănătate care implică tulburări hormonale, inclusiv cancerul de sân și infertilitatea.

Cercetătorii de la Universitatea Rowan și Universitatea Rutgers din SUA au analizat trei grupuri de copii: 66 cu autism, 46 cu ADHD și 37 de copii neuro-tipici. În special, au analizat procesul de glucuronidare, un proces chimic folosit de organism pentru a elimina toxinele din sânge prin urină.

Ei au descoperit că copiii cu ASD și ADHD nu au reușit să elimine BPA și un alt compus similar numit Dietylhexyl Phthalate (DEHP) la fel de eficient ca alți copii, ceea ce poate duce la o expunere mai lungă la efectele lor toxice.

Cu toate acestea, doar în cazul BPA diferența a fost semnificativă statistic: eficiența a fost redusă cu aproximativ 11% pentru copiii cu TSA și 17% pentru copiii cu ADHD.

Cercetătorii cred că mutațiile genetice la unii indivizi fac ca  BPA să nu poată să fie eliminat așa cum ar trebui, ceea ce înseamnă că substanța rămâne în organism. Acest lucru ar putea provoca daune în ceea ce privește dezvoltarea și funcționarea neuronilor.

Afecțiuni precum TSA și ADHD sunt considerate a fi cauzate de o combinație de influențe genetice și de mediu, iar acest nou studiu le aduce pe ambele împreună. Cu toate acestea, aceasta este doar o parte a poveștii: nu toți copiii cu o tulburare de neuro-dezvoltare au avut probleme cu eliminarea BPA, așa că există și alți factori în joc.

Lucrările continuă pentru a identifica exact cum se dezvoltă ASD și ADHD la oameni – atât în ​​uter înainte de naștere, de exemplu, cât și mai târziu în viață – deoarece nu există date suficiente pentru a arăta dacă expunerea la BPA cauzează una dintre cele două tulburări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel