Obiceiuri proaste ale părinților care dăunează copiilor

Data publicării:
Foto: Elina Fairytale/ Pexels
Foto: Elina Fairytale/ Pexels

De multe ori, ne concentrăm prea mult pe ceea ce greșesc copiii noștri, fără să ne gândim că poate iau un exemplu de la noi și obiceiurile noastre proaste.



Chiar dacă suntem adulți, de multe ori nu suntem întotdeauna conștienți de ceea ce facem sau spunem în fața copiilor noștri. Prin urmare, nu este atât de ușor să recunoaștem că obiceiurile noastre proaste le dăunează.

Este greu să ținem garda sus tot timpul, iar când ne simțim obosiți, lipsiți de energie sau copleșiți, acționăm fără să ne gândim.

Pentru copii, părinții sunt cel mai important exemplu din care învață să se comporte, să vorbească și să acționeze. Prin urmare, dacă avem obiceiuri proaste, este posibil ca acestea să ne imite și ar trebui să luăm măsuri pentru a le corecta cât mai curând posibil.

2. -imagine fara descriere- (pexels-andrea-piacquadio-3755514_57810900.jpg)

Foto: Andreea Picqadilio/ Pexels

Recunoașterea obiceiurilor proaste este punctul de plecare pentru schimbare

Pentru a schimba cursul lucrurilor, ar trebui să începeți prin a vă identifica deficiențele. Tocmai din acest motiv, ar trebui să trecem în revistă unele obiceiuri ale comportamentului nostru și să schimbăm ceea ce nu funcționează. Toate acestea nu sunt numai bune pentru copiii noștri, ci au și o valoare terapeutică pentru noi înșine.

1. Folosind înjurături

Folosirea înjurăturii este de obicei un simptom al unei tentative de răzvrătire și din acest motiv captează atenția celor mici. În orice caz, ar fi indicat ca aceștia să dispară din vocabularul copiilor, mai ales când ajung la adolescență.

Există deja prea multe medii în care cei mici pot învăța înjurături.

2. Criticarea altora

Până la o anumită vârstă, copiii nu înțeleg sensul unor expresii, precum cele pe care le folosim pentru critica. Ei iau ceea ce spunem la propriu.

Atât de mult încât, mai târziu, pot reproduce ceea ce au auzit fără niciun filtru. Și mai presus de toate, fără a fi conștienți de daunele pe care le pot provoca altora.

În plus, acest mod de a acționa oferă un exemplu de referire la alte persoane din mediu. Criticând sau vorbind disprețuitor despre ceilalți, copiii pot răni alți oameni pe care, în multe cazuri, nici măcar nu îi cunosc. La fel cum facem noi adulții atunci când greșim.

3. -imagine fara descriere- (pexels-ketut-subiyanto-4473893_64881200.jpg)

Foto: Ketut Subiyanto/ Pexels

3. Arată lipsă de stima de sine

Dacă noi adulții manifestăm o stimă de sine scăzută și nesiguranță, copiii înțeleg că acesta este un mod normal și acceptat de a se comporta. Din păcate, acest sentiment foarte uman, atunci când este exprimat, provoacă și o stimă de sine scăzută la copii.

Amintiți-vă că cei mici cresc. Prin urmare, orice expresie negativă, mai ales dacă este recurentă, poate deveni un obicei pentru ei. Și ce este mai rău, într-un mod de a fi și de a te comporta destul de dăunător pentru sine.

4. Vorbești ca și cum copilul nu ar fi lângă tine

A ignora copiii și a vorbi despre ei de parcă nu ar fi este un obicei prost pe care trebuie să-l evităm cu orice preț.

Dacă se simt invizibili, învață că acest lucru este normal și se vor comporta mereu așa. Prin urmare, ar fi potrivit să-i faceți să participe la orice conversație în care sunt cufundați și să vă asigurați că se recunosc ca parte activă.

5. Privești la telefonul mobil în timp ce ei vorbesc cu tine, unul dintre cele mai rele obiceiuri proaste

Dacă avem o conversație cu copiii noștri sau cu cineva, este indicat să nu ne uităm la telefonul mobil.

Cel mic merită toată atenția noastră pentru a înțelege că ne pasă de nevoile lui, de dorințele și de preocupările lui.

Dacă atunci când vorbim cu el nu îi acordăm atenția cuvenită și suntem mai concentrați pe smart-phone, ce exemplu îi dăm?

Odată ce ai identificat obiceiurile proaste, încearcă să le corectezi!

Nu ar trebui să lipsim părinți, deoarece copiii cresc și fiecare detaliu este crucial.

Ei observă totul și învață din ceea ce văd. Orice gest sau înjurătură poate avea consecințe grave asupra comportamentului lor viitor.

Ca părinți, trebuie să încercăm să ne ținem la distanță obiceiurile proaste, astfel încât copiii să crească ca niște ființe întregi, fericite și încrezătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel