Sarcină nedorită? Iată ce simte fătul dacă mama plânge și este tristă

Data publicării:
Foto: Mart Production/ Pexels
Foto: Mart Production/ Pexels

Ceea ce simte copilul în pântecele mamei este strâns legat de ceea ce i se întâmplă. În acel moment ea este universul lui, cel mai apropiat contact al lui cu lumea exterioară și cu lumea lui interioară. Dar ce simte fătul dacă mama plânge?



Știința a demonstrat că în timpul sarcinii fătul simte aceleași lucruri pe care le simte mama, cu aceeași intensitate. Dacă plângi de tristețe, bebelușul tău va simți această stare emoțională pe pielea lui, de parcă ar fi a lui.

”În timpul gestației bebelușul se pregătește pentru viață prin mesajele pe care mama i le transmite”, spune Curt A. Sandman.  Omul de știință a participat la un studiu recent la Universitatea din California pentru a înțelege ce simte fătul. Se dovedește că schimbarea stării mentale a mamei afectează dezvoltarea copilului înainte și după naștere.

Potrivit cercetărilor, atunci când un făt se află în pântecele mamei, acesta participă activ la propria sa dezvoltare, mai ales că în această perioadă colectează informații pentru viața după naștere. 

Una dintre cele mai impresionante descoperiri ale acestei lucrări științifice este că bebelușul poate percepe starea psihologică a mamei.

Placenta primește semnale hormonale de tristețe

Pe măsură ce fătul crește, acesta primește constant mesaje de la mamă care nu se limitează la bătăile inimii sau la muzica adusă aproape de pântece.

În acest stadiu primește prin placentă semnale chimice care reflectă starea psihică a mamei. Hormonii pe care mamele îi produc atunci când experimentează emoții trec prin placentă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-mart-production-7089333_45230600.jpg)

Foto: Mart Production/ Pexels

Deci, dacă mama este foarte tristă sau deprimată, copilul o simte. Această stare emoțională îi afectează dezvoltarea pentru o bună parte a vieții sale. Pe termen lung, a avea o mamă deprimată ar putea duce la probleme neurologice și tulburări psihiatrice, spune Sandman.

Aceeași echipă de oameni de știință a descoperit într-un studiu anterior că copiii ale căror mame erau anxioase în timpul sarcinii, care este adesea un simptom al depresiei, prezentau diferențe în anumite structuri ale creierului.

Cu toate acestea, vor fi necesare zeci de ani de studii pentru a determina exact ce înseamnă a avea o mamă deprimată pentru sănătatea viitoare a unui copil.


Leagănele emoționale afectează dezvoltarea emoțională a copilului

Este un fapt: pentru a vă face o idee despre ceea ce simte fătul, în general trebuie doar să vă uitați la mamă.

Prin urmare, idealul este tratarea depresiei prenatale, o boală pe care știința știe să o gestioneze. Dar problema, subliniază experții, este că femeile sunt rareori supuse unei evaluări psihologice sau psihiatrice înainte de nașterea copilului lor.

Cel mai recomandat lucru în timpul sarcinii este ca mama să fie echilibrată emoțional și să se simtă liniștită, deoarece acest lucru va asigura ca bebelușul se dezvolta în cel mai bun mod posibil.

Potrivit studiului, ceea ce influențează cel mai mult dezvoltarea copilului este fluctuația continuă a stării emoționale a mamei. De fapt, chiar și fătul devine supărat atunci când percepe scurte momente de fericire care devin pe neașteptate tristețe sau stres.

Aceste dezechilibre afectează bebelușul în timpul și după sarcină, de aceea este esențial să se mențină echilibrul emoțional.

3. -imagine fara descriere- (pexels-pavel-danilyuk-7055905_19302200.jpg)

Foto: Pavel Danilyuk/ Pexels

Chiar și un grup de psihologi perinatali asigură că fătul, pe lângă faptul că percepe sentimentele mamei, îi percepe și gândurile, care afectează în egală măsură modul în care copilul se modelează.

În acest sens, copilul unei mame care nu și-a dorit sarcina simte respingerea pe care o simte ea față de el, ceea ce îi creează viitoare probleme emoționale.

Idealul este că în această fază foarte importantă, în care se creează astfel de legături strânse cu copilul, mama să rămână calmă.

Evitați cu orice preț să experimentați stres sau sentimente negative; faceți exerciții de meditație, relaxare sau yoga pentru a depăși anxietatea și tristețea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel