„Simptomele” că al tău copil poate deveni narcisist. Psiholog: „Este greu de diagnosticat înainte de 18 ani, dar există indicii care pot apărea din copilărie”

Data publicării:
„Simptomele” că al tău copil poate deveni narcisist. Psiholog: „Este greu de diagnosticat înainte de 18 ani, dar există indicii care pot apărea din copilărie” / FOTO: freepik.com @vladimirpolikarpov
„Simptomele” că al tău copil poate deveni narcisist. Psiholog: „Este greu de diagnosticat înainte de 18 ani, dar există indicii care pot apărea din copilărie” / FOTO: freepik.com @vladimirpolikarpov

Cum îți dai seama dacă copilul tău devine narcisist? 



Potrivit psihologului Craig Malkin, există trei factori care pot contribui la dezvoltarea unei astfel de personalități.

Malkin subliniază în Business Insider că o personalitate narcisistă este greu de diagnosticat înainte de vârsta de 18 ani, dar există indicii care pot apărea încă din copilărie.

Anumite tipuri de parenting pot încuraja această evoluție.

Specialistul menționează trei semne deosebit de semnificative pe care părinții ar trebui să le urmărească.

Copilul este mai melodramatic decât cei de aceeași vârstă

Craig Malkin explică că tendința unor copii de a dramatiza excesiv poate indica o personalitate narcisistă în formare.

Un copil care vrea mereu să fie în centrul atenției, simte nevoia să câștige cu orice preț și îi intimidează pe alții ar putea avea o predispoziție semnificativă spre narcisism.

Părintele este neglijent sau prea îngăduitor

Stilul de parenting influențează semnificativ personalitatea copilului și modul în care acesta se percepe pe sine și pe ceilalți.

Dacă unui copil îi lipsește un cadru clar sau învață că trebuie să fie perfect pentru a atrage atenția părinților, poate dezvolta sentimentul că nu este suficient de bun.

Personalitatea lui se va construi astfel în jurul ideii că trebuie să strălucească pentru a fi iubit.

Acest mecanism de apărare poate apărea și în cazul unui copil răsfățat excesiv, al cărui comportament negativ nu este corectat. În acest scenariu, copilul ar putea dezvolta un sentiment de superioritate și credința că merită orice, oricând.

Copilul are un părinte narcisist

Când unul dintre părinți are o personalitate narcisistă, crește probabilitatea ca și copilul să dezvolte trăsături similare.

Craig Malkin explică faptul că narcisiștii au adesea credința inconștientă că trebuie să fie cei mai buni și excepționali, chiar dacă nu valorează nimic.

Această viziune dicotomică creează un mediu în care există doar victime și agresori, câștigători și învinși.

Un copil crescut într-un astfel de mediu poate ajunge să se identifice cu narcisismul, gândind „dacă vreau să supraviețuiesc și să contez, trebuie să fiu ca această persoană”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel