Statisticile legate de bullying, alarmante! De la ce vârstă apare? Psihoterapeutul Diana Todeancă: „Chiar și de la grădiniță” / VIDEO

Data publicării:
Statisticile legate de bullying, alarmante! De la ce vârstă apare? Psihoterapeutul Diana Todeancă: „Chiar și de la grădiniță”. FOTO: freepik.com @oksix
EXCLUSIV
Statisticile legate de bullying, alarmante! De la ce vârstă apare? Psihoterapeutul Diana Todeancă: „Chiar și de la grădiniță”. FOTO: freepik.com @oksix

Psihoterapeutul Diana Todeancă a vorbit în cadrul emisiunii Părinți Prezenți despre un subiect cu adevărat important, dureros și sensibil, și anume fenomenul bullyingului. Acesta este un aspect care afectează atât copiii, cât și adulții, și este esențial să îl înțelegem mai bine pentru a putea face ceva în legătură cu el.



Cercetările recente cu privire la problematica bullyingului, citate de Organizația Salvați Copiii, arată așa: 73% dintre elevi au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar; 3 din 10 copii sunt excluși în mod constant din grupul de colegi; 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi; 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor. Aceste statistici sunt, fără îndoială, un semnal de alarmă. Cu alte cuvinte, fiecare dintre copiii noștri se poate trezi în postura de a deveni victima umilirii, excluderii, bârfelor dureroase, loviturilor sau altor forme de abuz.

De-a lungul timpului, psihoterapeutul Diana Todeancă a adunat experiențe privind situațiile de bullying, chiar începând de la grădiniță. Acestea pot părea neobișnuite la prima vedere, dar, din nefericire, apar din diverse motive. Însă, când discutăm despre copiii foarte mici, aceste situații sunt de obicei abordate și gestionate cu sprijinul educatorilor și părinților. Cu toate acestea, există o creștere a cazurilor pe măsură ce copiii cresc și intră în grupe de vârstă mai înaintate.

„În experiența din cabinet am auzit de cazuri chiar și de la grădiniță. Atunci când vorbim de copii foarte mici, ele sunt situații care de de regulă sunt gestionate de către educatori, de către părinți, dar există. Cred că cel mai prezent bullyingul este în preadolescență și adolescență, pentru că atunci apar mult mai multe contexte în care se vede acest dezechilibru de putere sau se poate accentua, fie bazat pe anumite caracteristici fizice ale copiilor, fie pe statut social, fie pe felul cum arată. Pot fi tot felul de contexte de care copiii încep să devină conștienți, din ce în ce mai conștienți în preadolescență către adolescență, și atunci le pot folosi”, a spus Diana Todeancă în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, marca ParintisiPitici.ro.

Diana Todeancă: „Părinții trebuie să fie realmente prezenți, nu doar fizic, ci atenți”

Uneori, copiii nu își dau seama că sunt victime ale bullyingului. Întrebată care ar fi comportamentele specifice, cu excepția hărțuirii care este evidentă, psihoterapeutul Diana Todeancă ne-a spus că acesta este un punct important pe care părinții trebuie să-l aibă în vedere.

„Pentru că suntem la Părinți Prezenți, și îmi place foarte mult această această sintagmă, pentru că într-adevăr, părinții trebuie să fie realmente prezenți, nu doar fizic, ci atenți, trebuie să fie atenți la copiii lor. De obicei, copiii nu știu să eticheteze neapărat. Acum se fac tot felul de campanii și în școli și se promovează conștientizarea acestui fenomen. Dar, primii care trebuie să vadă că e ceva în neregulă cu copilul lor, fie că e la grădiniță, fie că e mai mare, sunt părinții. Pentru că un copil care este agresat la școală poate să dezvolte tot felul de comportamente, poate să devină fie mai irascibil, fie mai trist, fie să aibă nevoie de prezența părinților mai mult. Orice iese din obișnuit la copil poate să fie un simptom. Este diferit de la copil la copil”, a precizat psihoterapeutul.

Citește și Psihoterapeutul Diana Todeancă vine la Părinți Prezenți! Strategii de protecție și curaj în fața bullyingului: Află secretele pentru a-ți proteja copiii!

Diana Todeancă: „E foarte important să le repetăm copiilor noștri că pot să vorbească cu noi orice”

Victimele bullyingului spun ele „X mă agresează”, vin acasă să spună treaba asta?

„Depinde de relația pe care părinții o construiesc cu copiii. Încurajez de fiecare dată părinții să întrebe, să întrebe de foarte multe ori și să stabilească o relație cu copiii lor suficient de deschisă ca ei să poată să le spună. Unii copii nu spun că sunt loviți sau agresați pentru că le este frică că vor fi chiar ei pedepsiți. Nu au poate încredere că părintele le va ține partea, nu-și dau seama ce ar putea să facă părintele sau nu vor să fie `pârâcioși`.

E foarte important să le repetăm copiilor noștri, încă de când sunt foarte mici, că ei pot să vorbească cu noi orice. Să le reamintim că ei sunt în siguranță cu noi și că ne pot spune orice, absolut orice, de la cele mai mari secrete până la cele mai mici întâmplări. Ei trebuie să poată să ne spună orice și să-i asigurăm de fiecare dată că vor fi iubiți în continuare, indiferent ce fac sau ce se întâmplă în viața lor. Noi suntem stânca de iubire”, a mai punctat Diana Todeancă.

Urmăriți emisiunea integrală: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Bullying





DC Media Group Audience
pixel