Ți-e teamă că micuțul tău nu este suficient de curajos? Câteva strategii pentru a dezvolta curajul la copii

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels
Fotografie de la Alexander Dummer/ Pexels

Ți-e teamă că copilul tău nu este suficient de curajos? Ai grijă de ceea ce te temi: copilul care percepe nesiguranța și anxietatea față de comportamentul său din partea adultului se poate simți mai nesigur față de acțiunile sale și, prin urmare, mai puțin hotărât.



Dacă nu vrem ca una dintre preocupările noastre să se întoarcă asupra noastră, să încercăm să ne ascultăm copilul cu toată sensibilitatea și empatia noastră: putem face multe, de fapt, pentru a ajuta la dezvoltarea curajului copiilor începând, în special, de la exemplul pe care îl putem reprezenta pentru ei.  

În primul rând, ce este curajul?

Curajul este o trăsătură a psihicului nostru care este legată de instinctul de supraviețuire și, de asemenea, de dorința de a trăi, de a crește, de a ne implica și de a nu da înapoi în fața dificultăților. Curajul și frica sunt legate de moștenirea noastră genetică și în un curaj deosebit este modul nostru de a reacționa în ciuda fricii.

Caracteristicile Curajului 

Curajosul nu este cel nesăbuit care acționează într-o stare de supraexcitare pentru plăcerea pură de a simți emoții sau pentru o reacție nesăbuită în fața pericolului.

Uneori, individul curajos este condus emoțional, dar cel încrezător în sine acționează după ce a evaluat situația, chiar foarte rapid și cu instrumentele cognitive și concrete de care dispune.

Există diferite forme de curaj: există curaj fizic, curaj emoțional, curaj social și curaj intelectual. Toate aceste tipuri de curaj există în fiecare dintre noi, dar secretul este în cum ne îl vom antrena pe parcursul existemței noastre.

Să fim, așadar, atenți să nu sufocăm o aptitudine înnăscută care are nevoie de un mediu favorabil pentru a se dezvolta.

La ce vârstă se manifestă curajul la un copil

Instrumentele de reacție la frici și atunci când se confruntă cu situații noi sunt diferite în funcție de vârstă, dar, întrucât este o înclinație înnăscută, curajul este o caracteristică deja prezentă la naștere chiar dacă devine evident odată cu maturizarea fizică și nervoasă.

Copilul care învață să meargă își arată curajul prin dorința de a  explora împrejurimile. În ciuda căderilor, el insistă să se îndrepte spre toate spațiile din casă. Curajul merge mână în mână cu curiozitatea, cu dorința de a cunoaște situațiile, spațiile și abilitățile. 

Care este scopul curajului la cei mici?

Copilul practică curajul atunci când învață să tolereze micile dureri, când știe să facă față despărțirilor de mama lui pentru perioade, inițial scurte și apoi din ce în ce mai lungi și când învață să aștepte fără să intre în criză. Curajul este o componentă care merge mână în mână cu stima de sine: un ingredient important al încrederii în sine și în deciziile cuiva. 

Curajul trebuie antrenat altfel slăbește: dacă un copil suferă sperieturi majore, curajul scade. De exemplu, copiii de vârstă preșcolară sunt speriați de zgomote puternice, deci, de exemplu, este mai bine să nu îi lași singuri pe timpul unei furtuni. Chiar și țipetele adulților sunt înfricoșătoare și transmit nesiguranță.

Cum să dezvolți curajul la copii?

Sunt acțiuni mici care fac diferențe mari.

- Joaca în aer liber: sunt importante jocurile de mișcare în aer liber, activități în care copilul se pune la încercare, îi imită pe alți copii, acceptă să facă față situațiilor pe care cu greu le-ar întâlni și să le facă față singur. 

Activitățile motorii și de grup servesc pentru a te face mai întreprinzător: s-a demonstrat că un copil care a avut o viață de zi cu zi statică și fără activitate fizică va fi un adolescent mai fricos și mai puțin echipat pentru a face față adversității.

În jocurile de mișcare, copiii experimentează libertatea, se confruntă cu evenimente neașteptate,  iau inițiative într-un climat de încredere și distracție, toate ingrediente tipice ale curajului. 

- Noi suntem un model pentru ei. Modul în care noi adulții ne comportăm atunci când ne confruntăm cu dificultăți lasă o amprentă importantă în copiii care ne observă: ei ne absorb comportamentele și învață prin imitație, motiv pentru care ceea ce spune adultul contează la fel de mult ca ceea ce face adultul. 

Dacă micuțului îi este frică de apă în piscină sau la malul mării, vă puteți juca împreună, udând doar un deget de la picior, atunci tot piciorul și poate jucându-se împreună copilul va fi complet scufundat în cadă în scurt timp.

Distracția stimulează curajul. Dacă fac ceva foarte riscant în timp ce mă distrez, înving frica. Același lucru este valabil și pentru mersul pe bicicletă sau leagănul pentru cei mici. Să-i încurajăm și să folosim simțul umorului fără a cădea în sarcasm.

- Încurajați cu tonul vocii. Dacă un copil ne vede calmi, va fi și el calm atunci când se confruntă cu situații dificile. Evitați să afișați scene terifiante. Cei mici nu deosebesc realitatea de ficțiune. Anumite imagini foarte puternice rămân întipărite în mintea copilului și uneori liniștirile părinților nu sunt suficiente. Ele pot fi înfricoșătoare chiar și după ceva timp. Trebuie să știi să evaluezi situațiile. Înainte de a pune o interdicție peremptorie sau de a ne descuraja copilul să facă ceva nou, să ne punem câteva întrebări și să căutăm cuvintele pentru a distinge un pericol proporțional cu vârsta de propria noastră frică. Dacă interzicem ceva doar de frică, facem ca copilul să nu aibă instrumentele care să-l ajute și să-și revină după o posibilă greșeală.

- Înveți și din greșeli. Există un înainte și există un după o experiență curajoasă: pe înainte, să nu-l blocăm când încearcă să facă ceva nou, cum ar fi folosirea foarfecelor potrivite vârstei lui de exemplu. În caz că face un greșeală, dăm instrumentele pentru a o remedia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii curaj dezvoltare frica





DC Media Group Audience
pixel