Tipologii de copii. Cunoaște-i mai bine!

Data publicării:
Tipologii de copii. Cunoaște-i mai bine! / FOTO: freepik.com@davit85
Tipologii de copii. Cunoaște-i mai bine! / FOTO: freepik.com@davit85

Există diferite tipologii de copii, iar fiecare copil este unic în felul său. Potrivit psihologilor, pot fi identificate unele tipologii generale care pot ajuta la înțelegerea nevoilor și comportamentului copiilor.



Potrivit psihologiei, există diferite tipologii de copii, fiecare cu caracteristici și temperamente specifice.

Iată câteva exemple de tipologii de copii:

Sursa foto: freepik.com

Copilul sensibil este timid, emotiv, tăcut, înclinat spre activităţi artistice şi spre lectură. Se simte bine într-un anturaj protectiv, are numai câţiva prieteni buni, este mai vulnerabil la instabilitatea familială. Se adaptează mai greu la situaţii noi, performanţele sale şcolare scad în condiţii de stres. De obicei, au o memorie excelentă pentru fapte și detalii și le place să colecteze lucruri, deoarece obiectele și posesiunile au sens. Le place să cunoască detaliile activităților și, de obicei, le place să folosească jucăriile și materialele așa cum ar trebui să fie folosite.

Copilul introvertit și rezervat. Acest copil preferă să fie singur sau să petreacă timp într-un mediu liniștit și familiar. Este adesea rezervat în interacțiunile sociale și poate avea nevoie de timp pentru a se deschide și a-și exprima gândurile și sentimentele.

Copilul extrovertit. În general, extrovertiții își obțin energia din a fi în preajma oamenilor, introvertiții își obțin energia din a fi departe de oameni și de a intra în gândurile lor .

Copilul inteligent. Convinge prin logică şi prin fapte. Este liniştit şi încearcă să evite orice conflict.

Copilul hotărât are spirit de lider, tinde să caute să controleze situaţiile. Nu admite că poate greşi, profită de vulnerabilitatea celor apropiaţi. Spune ceea ce gândeşte în mod direct, fără să ţină seama de riscul că i-ar putea răni pe aceştia.

Copilul activ este cel care se caracterizează prin a avea o mare energie și o mare nevoie de mișcare. Sunt copii energici, curioși și exploratori. Au tendința de a fi neliniștiți și pot avea dificultăți în menținerea atenției asupra unei singure activități pentru mult timp.

Sursa foto: freepik.com@travnikovstudio

Copilul creativ. Aceștia prezintă de obicei o serie de caracteristici: sunt curioși din punct de vedere intelectual, tind să fie empatici, introvertiți și independenți, au capacitatea de a analiza și de a sintetiza și sunt capabili să-și folosească ideile în moduri diferite.

Copilul care judecă. Copiii din această categorie cred în reguli ferme, organizare și planificare.

Copilul Serios. Un astfel de copil este mai serios este logic, independent și concentrat. Oamenii se miră  adesea de cât de maturi sunt pentru vârsta lor.

Așa cum nu există doi copii la fel, nici două tehnici parentale nu ar trebui să fie la fel. Este important să identificați tipurile de personalitate ale copiilor pentru a ști de ce au nevoie pentru a se dezvolta. De precizat ar fi faptul că este important să ne avem în vedere că ai noștri copii nu își pot schimba cu ușurință temperamentul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel