Viața de familie: ce să faci când nu ajungi la o singură zi de pace

Data publicării:
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels
Fotografie de la Elina Fairytale/ Pexels

O viață de familie haotică și disfuncțională duce la o suferință profundă în fiecare dintre oamenii care trăiesc sub același acoperiș. 



Uneori relația devine cu adevărat complexă, tensiunea se simte în aer, fiecare dezacord dă start la o ceartă, înțelegerile devin de neatins și speranța restabilirii păcii dispare complet. Citiți mai departe pentru a afla ce să faceți când nu puteți avea o singură zi de pace.

De ce este viața de familie atât de grea?

Din păcate, multe familii devin atât de obișnuite cu conflictele, agresiunile și țipetele, încât aceste moduri de a legături devin a doua natură. 

În fiecare grup social există conflicte

Să spunem că familia este primul agent de socializare, deoarece acolo se transmit primele valori, norme și coduri comune. Este o rețea între oameni care implică diferite legături și moduri de comportament. Prin urmare, apariția conflictelor este inevitabilă.

Îmbunătățiți viața de familie

Eliminarea problemelor din viața de familie nu este o opțiune. Cu toate acestea, există mai multe strategii pe care le putem implementa pentru a reduce ciocnirile. În acest sens este esențial să înveți să gestionezi problemele într-un mod mai sănătos și mai funcțional. Îmbunătățirea managementului conflictelor devine o condiție necesară pentru îmbunătățirea calității vieții fiecărei persoane din familie.

E timpul să faci ceva diferit

Conflictele în cadrul unui grup familial sunt de obicei întotdeauna aceleași. Se repetă iar și iar și asta alimentează sentimentul de resemnare. La un moment dat, începem să ne gândim că nu se poate face nimic și că nu pot fi rezolvate. Cu toate acestea, nu realizăm că pentru ca lucrurile să se schimbe, trebuie să încetăm să mai facem același lucru din nou și din nou.

Este vorba despre restructurarea conștientă a dinamicii familiei. De exemplu, dacă plângerile, protestele și comentariile dureroase încep să iasă la suprafață de fiecare dată când se așează să mănânce, pot încerca să schimbe focalizarea. Ce zici să sugerăm să jucăm jocuri în care toată lumea poate fi inclusă? De exemplu, creați o poveste în lanț.

2. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4262010_69086600.jpg)

Foto: Andre de Richeleu/ Pexels

Această propunere nu își propune să nege sau să lichideze conflictele existente, ci mai degrabă încearcă să rupă obiceiul de a se certa în jurul mesei. 

Împărtășirea unei cine liniștite și plăcute va fi utilă pentru a netezi marginile aspre și, la momentul potrivit, pentru a relua conversația și a adopta o atitudine conciliantă.

Dialogul deschis este cheia

Comunicarea este baza oricărei legături umane. Nu există nicio îndoială că fără dialog nu se poate realiza nicio relație. Într-o viață de familie haotică, comunicarea adoptă aproape întotdeauna un stil disfuncțional: este inexistentă sau agresivă. Pe de altă parte, o familie care reușește să mențină o conviețuire armonioasă folosește, conștient sau inconștient, comunicarea asertivă.

În acest sens este esențial să regândim felul în care vorbim și să ne amintim că, deși sunt oameni diferiți, ei sunt o echipă.

Deschiderea unui dialog bazat pe toleranță și conciliere poate ajuta foarte mult la îmbunătățirea mediului. Fiecare membru va trebui să fie dispus să asculte, să negocieze și uneori să cedeze. Ideea este că toată lumea beneficiază de acorduri și de găsirea echilibrului .

Viața de familie complexă? Nu totul este pierdut

Când viața de familie este complexă și nu se realizează o singură zi de pace, vestea bună este că nu totul este pierdut. Este adevărat că a găsi liniște într-o casă în care totul este haotic nu este o sarcină ușoară. Cu toate acestea, cu angajament ferm și atitudine corectă, îmbunătățirea este posibilă.

Dialogul, empatia, creativitatea, colaborarea tuturor membrilor familiei și, la nevoie, ajutorul profesional vor fi aliați indispensabili pentru realizarea unei conviețuiri mai pașnice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





DC Media Group Audience
pixel