Acadele pentru copii: Care sunt riscurile și de la ce vârstă ar trebui să se administreze

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels

De la ce vârstă ar trebui să dai acadele copiilor și care sunt riscurile? Acadele pentru copiii mici: un avertisment al mamei pe TikTok



Nikki Jurcutz, o mamă australiană și fostă paramedică, a avertizat  părinții cu privire la pericolele acadelelelor pentru copiii mici. Femeia, care a lucrat ca paramedic timp de opt ani, a sfătuit să se dea acadele copiilor sub cinci ani, deoarece dulciurile tari prezintă un risc de sufocare mai mare decât orice alt aliment.

„Acadelele sunt în esență bomboane tari pe un băț – a spus mama într-un videoclip pe TikTok – Sunt rotunde și alunecoase, dacă se desprind de pe băț pot pune copilul în pericol de sufocare”.

Jurcutz, care conduce o pagină de siguranță pentru copii numită Tiny Hearts Education, a făcut referire la un studiu alarmant care a descoperit că bomboanele sunt cauza a aproape 30% din cazurile de sufocare legate de alimente la copiii sub 14 ani.

Acadele pentru copii: de la ce vârstă

Sfatul general este de a nu da acadele copiilor sub 4/5 ani. Cu toate acestea, este, de asemenea, o idee bună să le explicați copiilor mai mari riscurile implicate, și anume că bomboana se poate desprinde de băț, provocând sufocare.

Acadele și risc de sufocare la copii

Unul dintre principalele pericole asociate cu acadele este riscul de sufocare.  O acadea poate provoca, de asemenea, sufocare dacă copilul o ține în gură, în timp ce se joacă sau merge cu mașina sau când este angajat în activități precum alergarea sau săritul. Recent s-a vorbit și despre pericolele noilor bețișoare de hârtie Chupa Chups, care prezintă un risc mai mare ca mingea să se desprindă.

Site- ul Manevre de obstrucție pediatrică vă reamintește că, spre deosebire de adulți, copiii mici nu au capacitatea de a gestiona în mod corespunzător orice corp străin care ar bloca complet căile respiratorii. Reamintim că „standardele internaționale UNI pentru jucării au stabilit de ani de zile că tot ceea ce se încadrează într-o circumferință de 4,5 cm este periculos pentru un copil de până la 36 de luni, adică până la trei ani”.

Acadele pentru copii și sănătatea dentară

Atunci când copiii mănâncă în mod regulat bomboane, inclusiv acadele, ei pun în pericol și sănătatea dinților lor. Zahărul conținut de acestea poate contribui la creșterea riscului de carii, deoarece se lipește de dinții copilului și favorizează formarea plăcii dentare.

Acadele și zaharuri: ce spune OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu se administreze zahăr copiilor înainte de vârsta de 2 ani, limitându-le aportul la doar 25 de grame pe zi chiar și după aceea, până la vârsta de 18 ani.

Mai exact, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar trebui să mănânce sau să bea mai puțin de șase lingurițe de zaharuri adăugate pe zi, potrivit declarației științifice publicate în revista Circulation, a Asociației Americane a Inimii.

Consumul de alimente bogate în zaharuri adăugate în timpul copilăriei, inclusiv dulciuri, acadele și diverse dulciuri, este legat de dezvoltarea unor factori de risc pentru boli de inimă, cum ar fi riscul crescut de obezitate și tensiunea arterială crescută la copii și adulți tineri.

Acadele pentru copii: sfaturi utile

Când oferiți acadele copiilor, amintiți-vă întotdeauna că nu trebuie lăsați niciodată singuri și că este important să îi faceți responsabili pentru faptul că atunci când mănâncă nu pot face alte activități. În general, este bine să oferiți acadele copiilor atunci când sunt suficient de mari, pentru a evita pericolele menționate.

Nu lăsați niciodată un copil mic să mănânce singur și evitați să oferiți copilului dumneavoastră dulciuri mari, lipicioase, amintindu-i copilului să nu alerge sau să se joace în timp ce mănâncă ceva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: acadele copii dulciuri sufocare




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel