Ce să faci dacă copilul refuză să mănânce pește: Câteva sfaturi utile și eficiente

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels
Fotografie de la Karolina Grabowska: Pexels

Peștele este un aliment esențial pentru creșterea copilului, deoarece oferă mulți nutrienți care sunt benefice pentru sănătatea fizică și psihică. Iată trucurile pentru a-l face să mănânce și să-l aprecieze chiar dacă nu prea vrea să guste la început.



Peștele este un aliment esențial pentru creșterea copilului, deoarece oferă mulți nutrienți care sunt benefici pentru sănătatea fizică și psihică.

Iată trucurile pentru a-l face să mănânce și să-l aprecieze chiar dacă nu prea vrea să guste la început.

Fiert, aburit, la grătar, prăjit, copt în folie, înăbușit sau folosit pentru a asezona pastele sau orez... Există o mie de moduri de a găti peștele, o mâncare gustoasă, sănătoasă, dar din păcate nu întotdeauna apreciată de copii. Cu toate acestea, experții recomandă consumul regulat de pește de cel puțin 2-3 porții pe săptămână.

Când poți începe să dai pește copilului tău?

Obișnuirea copilului cu gustul peștelui chiar de la înțărcare are cu siguranță o valoare preventivă eficientă asupra oricăror refuzuri alimentare care apar adesea la vârsta școlară.

În ciuda calităților sale nutritive prețioase, peștele nu este întotdeauna apreciat de copii datorită aromei sale intense și mai ales a prezenței oaselor. În parte, însă, vina este și a părinților care, mâncând ei înșiși puțin din el, nu educă copilul cu privire la consumul acestui aliment.

Cum să-ți faci copilul să accepte pește

1) În primul rând, nu renunța: ceea ce nu este acceptat astăzi poate fi acceptat mâine. Nu forțați niciodată copilul să-l mănânce. Mai bine să te înarmezi cu multă răbdare și să încerci să mai propui din când în când peștele, pregătindu-l mereu în moduri diferite, pentru a înțelege cât de plăcut îi este cel mai mult.

2) La început sugerați pește cu o aromă mai delicată precum merluciu, păstrăv și biban de mare.

3) Gătiți-l într-un mod simplu, de exemplu, aburit sau la grătar. Din când în când vă puteți concentra și pe peștele prăjit  sub formă de șnițel.


4) Oferă-i pește sub formă de chiftele, hamburgeri: amestecat cu alte ingrediente precum ouă, brânză sau cartofi este în mod normal mai gustos. Alternativ, folosiți-l pentru a asezona pastele sau orezul într-un fel de mâncare unic gustos și hrănitor.

De ce este important ca copilul să mănânce pește

Peștele este esențial pentru sănătatea organismului deoarece conține:

- proteine ​​nobile, adică cele care conțin toți aminoacizii esențiali pe care organismul nu este capabil să îi producă singur.

- vitamina A, importantă pentru vedere și piele;

- vitamina D esențială pentru calcificarea osoasă;

- vitamina E un antioxidant natural eficient împotriva radicalilor liberi;

- săruri minerale, inclusiv fier, necesare formării globulelor roșii, zinc și iod, esențiale pentru o dezvoltare neuro-cognitivă adecvată, seleniu antioxidant, fosfor și fluor, constituenți ai oaselor și dinților;

- grăsimi „omega 3” de înaltă calitate, și fosfolipide: aceste grăsimi au o funcție constructivă și protectoare, fundamentală pentru dezvoltarea sistemului nervos central și a retinei copilului. Peștele cel mai bogat în acizi grași omega 3 este peștele albastru (sardine, hamsii și macrou) și peștele gras precum somonul, tonul și peștele-spadă.

Peștele este o sursă de iod

Iodul este un micronutrient esențial deoarece garantează buna funcționare a tiroidei, glandă situată la baza gâtului, care produce doi hormoni (tiroxina sau T4 și triiodotironina sau T3) care sunt esențiali pentru viață, mai ales în stadiile incipiente ale creșterea și dezvoltarea diferitelor organe, în special a creierului.

Citește mai mult despre tiroidă: ”Domnule doctor, copilul meu s-a îngrășat foarte mult în ultimii ani. Să fie tiroida?”. Tot ceea ce trebuie să știi despre tiroidă și luarea în greutate

Aportul insuficient de iod poate cauza probleme în toate etapele vieții, dar mai ales la copiii sub 3 ani. O deficiență severă de iod la nou-născut poate duce chiar la leziuni ireversibile ale sistemului nervos central și periferic (pentru dezvoltarea căruia hormonii tiroidieni sunt esențiali) până la retard mental permanent.


Îmbunătățește somnul și inteligența

Conform unui studiu recent al Universității din Pennsylvania publicat în Scientific Reports, calitatea somnului copiilor și coeficientul lor de inteligență (IQ) se îmbunătățește prin consumul de pește de cel puțin o dată pe săptămână. Creditul s-ar datora în întregime acizilor grași omega 3 (EPA și DHA).

În concluzie: Pește prăjit pentru copil. Da sau nu?

În mod normal, prăjirea este foarte iubită în rândul copiilor: gândiți-vă, de exemplu, la cartofi prăjiți, șnitel și pui prăjit. Dar nu trebuie să exagerați, pentru că este greu de digerat și mai ales mai caloric decât alte preparate „mai simple”.

Dar cum ar trebui să se facă corect prăjirea?

Alimentele trebuie scufundate în ulei de prăjit (măsline sau semințe de floarea soarelui) la o temperatură de peste 170° C. Această temperatură permite componentelor proteice și amidonoase ale alimentelor, aluatul sau pesmetul să formeze rapid o crustă și să evite excesul de absorbție a grăsimilor. Înainte de a-l servi, este întotdeauna o idee bună să lași prăjit să se odihnească pe hârtie absorbantă, pentru a limita și mai mult conținutul de grăsime.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alimentatie consum de peste copii peste





DC Media Group Audience
pixel