Cel mai bun aliment pentru a ajuta copii să crească în înălțime

Data publicării:
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels
Fotografie de la Marta Wave/ Pexels

Oul, în alimentația copilului este foarte important și trebuie să facă parte din meniul acestuia încă de la 6 luni. Bogat în proteine, vitamine și minerale, oul este ieftin și versatil putând fi folosit într-o mulțime de feluri. Haideți să descoperim mai multe despre acest aliment minune.



Faptul că ouăle sunt bune pentru creștere nu este nimic nou. Oul este, de fapt, un aliment extrem de hrănitor, care conține o cantitate mare de proteine care, la rândul lor, conțin toți aminoacizii esențiali pentru ființa umană, precum și furnizarea unor cantități importante de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, riboflavină, acid folic, vitamina B6, vitamina B12, vitamina D, colină, fier, calciu, fosfor și potasiu.

Cu toate acestea, un nou studiu, publicat în revista Pediatrics, arată cum contribuția ouălor la creștere a fost până acum subestimată de oamenii de știință, în special în ceea ce privește copiii sub un an.

Condusă de cercetătorii de la Universitatea Washington, cercetarea explică modul în care o dietă pe bază de ouă a crescut rata de creștere a copiilor participanți și a redus șansele de a suferi de pipernicie (creștere lentă) cu 47%, un efect mult mai mare decât estimat din studiile efectuate anterior. 

2. -imagine fara descriere- (flying-fly-food-flight-toy-baby-629597-pxhere-com_80885300.jpg)

Sursa Foto: pxhere.com

„Ouăle sunt ieftine și ușor de obținut”, a explicat Lora Iannotti, autorul principal al cercetării, „Sunt o sursă excelentă de nutrienți pentru creșterea și dezvoltarea copiilor. Ouăle ne pot ajuta să reducem ratele de pipernicie din întreaga lume”

În timpul studiului, Iannotti și echipa sa au efectuat un experiment în Ecuador: bebelușii cu vârsta cuprinsă între șase și nouă luni au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două grupuri. Dieta copiilor din prima grupă a inclus câte un ou pe zi timp de șase luni, în timp ce dieta copiilor din a doua grupă nu conținea ouă.

Din rezultatele obținute, a reieșit că ouăle păreau capabile să crească raporturile standard înălțime/vârstă și greutate/vârstă. Modelele construite pe baza datelor au arătat, de asemenea, că dieta a reușit să scadă rata de pipernicie cu 47% și probabilitatea de a fi subponderală cu 74%.

„Am fost uimiți de cât de eficientă a fost această schimbare”, a comentat Iannotti, adăugând că studiul a monitorizat cu atenție și posibilele reacții alergice la ouă, fără a raporta niciun incident.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), un copil este considerat pipernic dacă creșterea lui a fost afectată din cauza malnutriției, ceea ce îl face să fie prea mic pentru vârsta lui.

Copiii cu pipernicie nu reușesc să-și atingă potențialul fizic și cognitiv, iar condiția este, de asemenea, un factor de risc pentru mortalitatea infantilă.

Ce fel de ouă pot să îi dau copilului meu?

Oul de găină este cel mai folosit în alimentația copiilor mici, însă acesta poate fi înlocuit ocazional cu oul de prepeliță, de rață sau de gâscă.

Ouăle de prepeliță nu prezintă aproape niciun risc în dezvoltarea alergiilor, așa cum se întâmplă în cazul celor de găină. În plus, au un conținut mai mare de proteine, de 5 ori mai mult fier și conțin și vitamina E, zinc și vitamina B12. Începând de la vârsta de 9 luni, îi poți da copilului 1-2 ouă de prepeliță o dată pe săptămână.

Ouăle de rață sunt mai cremoasă și au o aromă mai puternică decât cele de găină. Dacă găsești o sursă sigură pentru ele, le poți introduce în alimentația copilului începând de la 9 luni. Sunt bogate în acizi Omega 3, în vitamina D, vitamina E și conțin aproape toate vitaminele din grupul B. Cel mai bine este să i le dai copilului fierte.

Laptele de vacă, un alt super-aliment

Consumul scăzut de lactate încetinește rata de creștere a copiilor. Asta rezultă dintr-un alt studiu realizat de OMS, studiu referitor la legătura dintre scăderea consumului de lactate și impactul acesteia asupra sănătății copiilor.

Argumente convingătoare

Concluziile studiului oferă argumente convingătoare pentru factorii de decizie politică, oficialii din sănătatea publică și experții în nutriție pentru a acorda prioritate strategiilor de dezvoltare a produselor lactate specifice contextului, care se bazează pe combinația potrivită de intervenții locale din sectorul produselor lactate.

Un grup de cercetători de la Institutul Internațional de Cercetare a Politicii Alimentare a efectuat o analiză în mai multe țări pentru a demonstra dacă o creștere a consumului de lapte a fost asociată cu reduceri semnificative ale blocajului.

În concluzia acestui studiu, autorii au scris: „Credem că acest studiu, împreună cu corpul existent de dovezi care leagă consumul de lapte de riscuri reduse de pipernicie, justifică investiții mai mari în producția de lactate – și, potențial, reforme comerciale – pentru obiectivele de reducere a riscurilor de pipernicie, precum și privarea de micronutrienți în țările în curs de dezvoltare.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel