Cum putem interveni concret pentru a reduce bullyingul? Psihoterapeutul Todeancă oferă soluțiile magice pe care le putem aplica în comunitățile noastre / VIDEO

Data publicării:
Cum putem interveni concret pentru a reduce bullyingul? Psihoterapeutul Todeancă oferă soluțiile magice pe care le putem aplica în comunitățile noastre / FOTO: freepik.com @rawpixel.com
EXCLUSIV
Cum putem interveni concret pentru a reduce bullyingul? Psihoterapeutul Todeancă oferă soluțiile magice pe care le putem aplica în comunitățile noastre / FOTO: freepik.com @rawpixel.com

Psihoterapeutul Diana Todeancă a adus în atenție un subiect de o importanță vitală în cadrul emisiunii „Părinți Prezenți” - bullyingul. Acest fenomen afectează atât copiii, cât și adulții, și este cu siguranță ceva ce trebuie să înțelegem mai profund pentru a putea lua măsuri. În lupta împotriva bullyingului, psihoterapeutul Diana Todeancă ne oferă soluții concrete și practice pe care le putem aplica în comunitățile noastre. Aceste soluții punctuale ne ajută să înțelegem și să gestionăm mai bine această problemă delicată.

Primul pas esențial este să învățăm copiii despre emoții. În acest fel, îi ajutăm să recunoască și să exprime sentimentele lor, ceea ce poate preveni conflicte sau agresiuni. Al doilea aspect important este construirea unei relații puternice și sănătoase cu copiii noștri. O comunicare deschisă, bazată pe încredere și respect, poate face diferența în evitarea sau rezolvarea problemelor legate de bullying.

În plus, e important să ne documentăm despre ce înseamnă bullyingul și să fim atenți la tot ce se petrece în viața copiilor noștri. Astfel, putem identifica semnele acestui comportament și interveni la timp. Iar în momentele în care ne simțim depășiți sau când situația pare a fi prea dificil de gestionat, să nu uităm că este perfect ok să cerem ajutor. Psihoterapeuți, profesori și specialiști pot oferi îndrumare și soluții pentru a face față bullyingului într-un mod eficient.

Citește și Statisticile legate de bullying, alarmante! De la ce vârstă apare? Psihoterapeutul Diana Todeancă: „Chiar și de la grădiniță” / VIDEO

Psihoterapeut Diana Todeancă: „Să îi învățăm pe copii despre emoții”

„Unu: să îi învățăm pe copii despre emoții. Doi: să ne să ne construim o relație foarte puternică și sănătoasă cu ei. Trei: să citim noi și să ne informăm despre ce înseamnă bullyingul și să fim atenți la tot ce se întâmplă în viața lor.

Dacă ni se sesizează cineva sau vedem niște situații pe care nu le putem rezolva singuri, nu e o rușine să ceri ajutorul. Așa cum dacă vrei să slăbești, te duci la sală și ceri ajutorul unui antrenor care știe mai bine ce dietă să-ți recomande, ca să nu-ți afecteze sănătatea și ce fel de sport să faci, este la fel și în cazul psihologilor sau psihoterapeuților. Este ok să cerem ajutorul specialiștilor, să cerem ajutorul terapeuților, să cerem ajutorul profesorilor. E ok să facem asta și trebuie să învățăm că e ok și să-i învățăm și pe ei că e ok.

`Uite nu știu să gestionez. Nu mai știu ce să fac, dragă mami, nu știu cum să gestionez. Vii în fiecare zi și-mi povestești despre chestia asta care ți se întâmplă. Văd că nu reușești tu și nici eu n-am reușit. Uite, am stat de vorbă cu părinții lui Gigel și nu ne-am înțeles, nu știu ce să mai fac`. Nu e o rușine să nu știu uneori să ce să mai fac. `Hai să mergem să căutăm niște soluții. Mergem și întrebăm pe altcineva care poate mai vine cu alte idei`. E un comportament sănătos pe care și ei trebuie să-l învețe”, a precizat Diana Todeancă la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Așadar, să ne învățăm copiii că nu e rușine să recunoaștem că uneori nu știm cum să gestionăm anumite situații. Putem să mergem împreună în căutarea soluțiilor, să cerem ajutor și să învățăm că există mereu o cale de a face față acestor provocări.

Citește și „Este bullyingul o invenție modernă? Se exagerează?” Psihoterapeutul Diana Todeancă lămurește părinții: „E important să ne uităm asupra contextului”

Vezi emisiunea integral:Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Bullying

DC Media Group Audience