De ce copiilor nu le plac legumele? Știința explică cum să-i „convingi” pe cei mici să le mănânce

Data publicării:
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels
Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels

Legumele nu sunt deloc iubite de cei mici, ba mai mult, sunt și adulți care cu greu se lasă convinși să mânânce aceste ”ciudățenii”.



Cu toții avem oameni în familie sau cunoaștem oameni care par absolut îngroziți de ideea de a mânca legume. Adesea, părinții nici măcar nu-i pot determina pe cei mici să încerce a doua oară un preparat din legume. 

Sunt copii cărora pur și simplu nu le place gustul fructelor sau al legumelor sau acceptă să consume doar câteva, și acestea prin rotație. Copiii sunt diferiți, mai ales când vine vorba de preferințele alimentare. Fructele și legumele sunt în mod natural mai sărace în calorii, bogate în fibre și încărcate cu vitamine și minerale esențiale pentru o creștere și o dezvoltare sănătoasă – motive pentru care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al copilului. Dar cum i-am putea ajută pe cei mici să consume mai multe fructe și legume sau să le accepte, în condițiile în care nu le agreează gustul.

Iată secretul dezvăluit...

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-6970099_31971900.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

Factorul de recompensă

Este o adevărată problemă să nu consumi legume.  O alimentație sănătoasă plasează fructele și legumele la baza piramidei alimentare. Cei care nu ingeră legume sunt efectiv limitați. O condiție alimentară care duce inevitabil la deficiențe nutriționale și la apariția obezității.

Legumele, printre alte calități nobile au rolul de a hidrata. Atunci când acestea lipsesc într-o dietă, creierul compensează cu alte alimente, adesea nu foarte sănătoase și bogate în grăsimi și calorii. Obezitatea, bolile cardiovasculare și diabetul sunt aproape gata să lovească.

Dar oamenii de știință olandezi de la Institutul pentru Alimentație, Sănătate și Siguranță prin Design, Maastricht University Campus Venlo, au arătat cu degetul factorul recompensă.

3. Fotografie... (pexels-august-de-richelieu-4259707-1_19111300.jpg)

Foto: August de Richelieu/ Pexels

Secretul „pro-legume”: despre asta este vorba

Ce ar trebui să facă părinții disperați când se confruntă cu copiii care nu vor nici măcar să guste legume? Ei bine, tocmai pentru că este de o importanță fundamentală să-i înveți pe copii să mănânce bine, cercetătorii de la Institute for Food, Health & Safety by Design, Maastricht University Campus Venlo au găsit o metodă care pare să funcționeze: Implică recompense promițătoare (nu mâncare, ci mai degrabă jocuri, autocolante, gadgeturi etc.) copiilor, încurajându-i astfel să guste din legume.

Demonstrat științific

598 de copii cu vârste cuprinse între unu și patru ani au participat la programul The Vegetable Box. Copiii au fost împărțiți în trei grupuri: consum legume/recompensă, consum legume/non-recompensă și non- consum legume/non-recompensă.

Legumele implicate au fost: roșie, salată verde, castraveți, morcov, ardei, ceapă, broccoli, mazăre, conopidă, ciuperci, fasole verde, cicoare, dovleac, sparanghel. Ei bine, la sfârșitul studiului s-a remarcat că grupul „consum legume/recompensă” a fost mai dispus să încerce să consume legume decât celelalte couă grupuri. decât ceilalți doi. Cauza acestui rezultat constă tocmai în „recompensa de distracție” care inevitabil i-a mulțumit pe copii și le-a sporit curiozitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel