Laptele matern: Atenție la fructoză. Iată riscurile la care îți supui bebelușul

Data publicării:
Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová/ Pexels
Fotografie de la Helena Jankovičová Kováčová/ Pexels

Fructoza, un zahăr secundar legat de obezitate și diabet, poate fi transmisă de la o mamă la copilul ei prin laptele matern. Acesta este ceea ce a reieșit din cercetările inițiale ale Școlii de Medicină Keck din USC și publicate în revista Nutrients.



Ce este fructoza și unde se găsește?

Fructoza este un zahăr simplu care se găsește în majoritatea fructelor cu zahăr, miere, sucuri... Deși nu este o componentă naturală a laptelui matern, s-a constatat că este prezent acolo ca o consecință a dietei urmate de mamă în timpul sarcinii. 

Prea mult zahăr: care sunt consecințele?

„Expunerea sugarilor și copiilor în creștere la cantități mai mari de zahăr (în special fructoză și îndulcitori artificiali) decât au nevoie, poate provoca probleme de dezvoltare cognitivă și de învățare și poate crește riscul de obezitate, diabet și dezvoltarea bolilor hepatice sau cardiace”, afirmă Goran, director al Centrului de Cercetare pentru Copii, de la Școala de Medicină Keck.

Lactoza si laptele matern

Lactoza este o sursă excelentă de energie, are beneficii pentru creșterea și dezvoltarea sugarului și, și mai important, laptele matern este bogat în ea.

Cu toate acestea, dieta urmată de mamă influențează compoziția laptelui matern în sine, ducând la pierderea unor proprietăți benefice ale laptelui. 

„Știm încă prea puține despre motivul pentru care copiii devin supraponderali sau obezi”, a spus Goran. „Este important să analizăm ce se poate întâmpla în primele etape ale dezvoltării lor pentru a determina dacă putem reacționa imediat după naștere pentru a reduce riscurile de obezitate.”

Efectele negative ale fructozei asupra metabolismului copilului

Primul an de viață este o perioadă critică pentru construirea rețelelor cerebrale și cimentarea fundațiilor sistemului metabolic. „Chiar și cantități mici de fructoză pot avea efecte negative asupra metabolismului sugarilor”, a spus Tanya Alderete, co-autor al studiului de la Keck School of Medicine. De fapt, ingerarea fructozei ar putea pregăti celulele de o pre-depozitare a grăsimilor pentru a deveni celule adipoase, crescând riscul copilului de a deveni supraponderal sau obez.

Acum, cercetătorii de la Childhood Obesity Research Center, din USC, examinează modul în care dieta unei mame afectează nivelul de fructoză din laptele ei și modul în care anumite elemente din laptele matern pot modifica bacteriile intestinale ale bebelușului, afectând creșterea și dezvoltarea acestuia.

Sfaturi

Pe baza primelor rezultate ale studiului, Goran oferă câteva sfaturi femeilor însărcinate și celor care tocmai au devenit mame: „Copiii trebuie protejați de efectele nocive ale zaharurilor, alegându-și cu atenție alimentația fără adaos de zaharuri sau îndulcitori”. 

Cu toate acestea, s-a subliniat că alăptarea este forma ideală de alimentație a sugarului și mamele ar trebui să continue să alăpteze atâta timp cât este necesar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: alaptare fructoza lapte matern obezitate




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel