Provocare pentru mame: ”Rinocerul portocaliu”, o tehnică de autocontrol și stăpânire de sine. Iată în ce constă

Data publicării:
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels
Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

Vrei să afli tot ce trebuie să știi despre tehnica ”rinocerului portocaliu”? Citește mai departe.



Tehnica rinocerului portocaliu este de fapt o provocare. Se bazează pe experiența directă a unei mame care încearcă să schimbe comportamentul copilului prin autodisciplina proprie. Aici intră în joc calități precum răbdarea, înțelegerea și buna comunicare între părinți și copii.

Viața unui părinte este plină de provocări, una dintre cele mai frecvente este aceea a comunicării corecte cu copiii lor.

Sunt momente când, datorită stresului din viața de zi cu zi, cineva ajunge să-și piardă răbdarea și să strige acasă. Metoda rinocerului portocaliu este folosită pentru a îmbunătăți autocontrolul.

Trebuie recunoscut că a-și pierde cumpătul și a țipa la cel mic nu duce nicăieri. În plus, acest obicei îi poate influența pe copii până la punctul de a dobândi obiceiul prost de a țipa  și ei la alți copii imitând părinții.

Originea rinocerului portocaliu

Originile se datorează unei mame americane a patru copii pe nume Sheila McCraight. Femeia s-a simțit stânjenită când a descoperit că ea avea tendința să strige la copiii ei mai tot timpul.

Disconfortul ei a fost de așa natură încât și-a propus să-și schimbe comportamentul. Între timp a descoperit două lucruri fundamentale:

- Și-a putut controla impulsul de a striga în fața străinilor.

- Ceea ce simt și percep copiii este mai important decât ceea ce cred oamenii.

Acest eveniment a condus-o la conștientizarea amară a obiceiului ei de a țipa la copiii ei, dar și la dorința de schimbare. Așa că i-a venit ideea de a crea această provocare pe care a numit-o Rinocerul Portocaliu.

Sheila explică că a ales acest nume pentru că rinocerii sunt animale puternice care reacționează doar atunci când sunt provocați.

În ceea ce privește culoarea, pentru ea portocaliul este sinonim cu hotărâre. De fapt, puterea și determinarea au fost virtuțile de care avea cel mai mult nevoie pentru a-și putea schimba obiceiurile.

Ce este Orange Rhino Challenge?

Tehnica constă în a rezista cât mai mult impulsului de a țipa. Evident, mamele se pot ajuta și cu alte strategii pentru a se menține centrate și calme în scopul lor.

Aceste trucuri includ: să vă scrieți obiectivul de a nu țipa la copii, să urmăriți procesul și să luați note de fiecare dată când reușiți.

Experiența acestei femei explică cum a reușit să piardă complet acest obicei prost în patru ani. Prin urmare, pare a fi o metodă revoluționară și de succes.

Cum se aplică tehnica Rinocerului Portocaliu?

Terapia comportamentală a Rinocerului Portocaliu aplică metode practice, dar neînțelese. Pentru a evita momentul de temut al izbucnirii de furie, încercați să aplicați aceste sfaturi simple:

- Să respire adânc.

- Schimbați camera.

- Ieși afară pentru o vreme.

- Faceți mișcare.

- Ascultă niște muzică.

- Închide ochii și imaginează-te într-un loc relaxant.

- Spălați-vă fața cu apă rece și numărați până la 10.

- Pune ceva portocaliu în diferite locuri din casa ta, astfel încât să-ți amintească de obiectivul tău.

A avea autoritate asupra copilului tău vine și cu anumite responsabilități față de el sau ea. Amintiți-vă că părinții sunt modele pentru copiii lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel