Poftele din sarcină, mit sau realitate? Ioan Boleac, medic obstetrică și ginecologie, explicaţii

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Andre Furtado, Pexels
Fotografie de la Andre Furtado, Pexels

Dr. Ioan Boleac, medic obstetrică şi ginecologie, a spus dacă poftele din sarcină sunt un mit sau o realitate. 



"Cu siguranţă, sunt reale. Ce nu este adevărat, ce este un mit, este faptul că dacă nu le urmezi, ţi se întâmplă ceva. Sunt multe femei care cred că dacă nu au mâncat ceva de care le-a fost poftă vor pierde sarcina. Asta e fals. Ar fi bine să încercăm, totuşi, să ne abţinem de la excese. Ocazional, însă, ne putem face câte o poftă. Dar oricum, nu de frica pierderii sarcinii sau alte motive de genul ăsta", a declarat Dr. Boleac la podcastul "Părinţi Pregătiţi", moderat de Beatrice Ghiciov la DIGIFM. 

"Deci copilul va fi sigur, nu se întâmplă nimic?", a întrebat Beatrice Ghiciov. 

"Cu siguranţă nu se întâmplă nimic!", a replicat medicul. 

Ce poate mânca şi ce nu poate mânca o gravidă 

"E o temă sensibilă. Ideea ar fi să mâncăm cât mai corect şi cât mai puţin în sarcină. Ce avem voie să mâncăm. Ar fi bine să bem 2 litri de apă pe zi, chiar 2 litri şi jumătate. Legume, fructe, lactate, care sunt o sursă excelentă de calciu şi proteine. Dar asta nu înseamnă să mâncăm caşcavalul cel mai gras. 

Ce nu avem voie să mâncăm sau să bem. Laptele care nu ştim de unde provine. Sunt anumite feluri de peşte care conţin un grad mai mare de mercur, care ar putea fi toxic pentru mame şi făt. Ca exemple, scrumbia, rechinul, peşte spadă, din astea mai exotice. Să ne abţinem de la sushi sau fructe de mare, pentru că pot duce la toxiinfecţii alimentare.

De asemenea, dacă nu ştim că avem imunitate la toxoplasmă, e important să ne abţinem de la carne în sânge. Friptura să fie bine gătită, ca să evităm infecţia cu toxoplasma. La modul general, de evitat sunt toate alimentele grase, pentru că toleranţa alimentară se schimbă. Cât mai puţine dulciuri, cât mai puţine foietaje, cât mai puţin fast-food", a mai explicat dr. Ioan Boleac. 

Gravidele mănâncă pentru doi în sarcină? 

"Nu, este un mit. E greşit! Poate tocmai acum, în graviditate, ar trebui să se abţină doamnele, pentru că sunt responsabile şi de viaţa copilului. Obezitatea, kilogramele în plus, duc la probleme suplimentare. La modul general vorbind, o gravidă ar trebui să ia undeva între 11,5 şi 16 kg în sarcină. Dacă e subponderală, poate să ia până la 18-19 kg. Dacă e supraponderală, trebuie să se limiteze la 7 -11,5 kg. Cu cât te îngraşi mai mult, apar complicaţii care ameninţă atât mama, cât şi copilul", a mai explicat medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Parintisipitici Team | Categorie: Alimentatie si nutritie
Tagurile articolului: dr ioan bolea gravida mancare mituri





DC Media Group Audience
pixel